Riješite se suhe kože na laktovima

by | 4 lipnja, 2013

Preko zime nije teško zanemariti njegu laktova, koji su dolaskom ljepših dana nerijetko izloženi pogledu. S dolaskom toplijih dana, naše tijelo sve je manje pokriveno odjećom, što znači da možda neke dijelove tijela koje ste zanemarili ponovno morate dovesti u red kako bi izgledali lijepo i njegovano.

Koža na laktima često je nakon zime gruba i suha, do te mjere da čak može doći do pucanja. Kod nekih žena koža je vrlo gruba, tamnija od ostatka tijela. Zbog čega se laktovi više isušuju od ostalih dijelova tijela?

Koža na laktovima je puno deblja, pa je prema tome i podložnija isušivanju, pa zbog toga posebno reagira na suh i hladan zrak. Osim toga, laktovi su svaki dan na udaru jer se njima naslanjamo na različite površine i rastežemo i zatežemo kožu na tom mjestu. Često su u kontaktu s različitim deterdžentima koje upotrebljavamo u domaćinstvu.

Osim hladnoće, suhe laktove mogu uzrokovati i velike vrućine, posebno kada je u pitanju dugotrajno sunčanje. Također, voda koja u sebi sadrži velike količine klora, jaki sapuni kojima se kupamo mogu isušiti laktove. Zbog toga je laktovima potrebna redovita njega i briga tijekom cijele godine, ali ako ste pomalo zanemarili taj dio tijela tijekom ove duge zime, sada je vrijeme da ih dovedete u red kako bi izgledali lijepo i njegovano.

Kako bi vaši laktovi ponovno postali lijepi i njegovani, prvo što morate napraviti je piling. Možete koristiti bilo koji piling za tijelo ili pak kod kuće možete pomiješati bademovo ili maslinovo ulje s krupnom soli, šećerom ili krupnijim zrncima pijeska. Nemojte raditi previše grube pilinge kako ne bi došlo do oštećenja i zdravog dijela kože.

Nakon toga, potrebno je nanijeti kvalitetniju hidratantnu kremu ili ulje, i dobro umasirati. Može to biti kvalitetnija krema za ruke, krema za tijelo ili pak maslinovo, kokosovo ili bademovo ulje. I druga ulja za tijelo dolaze u obzir. Ako na laktove nanosite ulje, nakon toga na njih stavite zaštitnu plastičnu kuhinjsku foliju. Kako vam se ta folija preko noći ne bi skinula, uzmite stare čarape, izrežite dio za prste i navucite na laktove, preko folije. Ujutro ih samo obrišite čistim ručnikom ili pamučnom vatom.

Ako ste se odlučili za kremu, mažite laktove barem dva puta na dan, po mogućnosti i češće, a piling radite svakih tri do četiri dana, eventualno prema potrebi češće. Imajte na umu da previše pilinga isušuje i oštećuje kožu. Za deset dana do dva tjedna već biste trebali vidjeti prve rezultate. Ako ste stanje pogoršava, koža je crvena, upaljena, perutava i slično, obavezno zatražite pomoć dermatologa.

Kada su u pitanju isušeni laktovi, nikako nemojte koristiti proizvode koji u sebi sadrže alkohol. Među najjednostavnijim sastojcima koje možete koristiti za njegu laktova je vazelin ili gel od petroleja. Nemojte zaboraviti ni na kreme i druge preparate na bazi aloe vere i kreme na bazi vitamina E. Ako vam je koža na laktovima tamna, i želite da je posvjetlite, pomiješajte sok od polovine limuna, premažite njime laktove, držite pola sata, isperite, i namažite hidratantnom kremom ili uljem.

Izvor: Zena.hr