Riješimo enigmu – smije li se bojiti kosu u trudnoći?

by | 16 ožujka, 2021

One žene koje tek postaju mame često su u strahu što smiju koristiti od preparata za kožu i kosu u trudnoći, što i ne iznenađuje s obzirom na to da tek ulaze u svijet majčinstva.

I bez obzira na drugo stanje, svaka trudnica želi biti lijepa i njegovana tijekom ovog važnog životnog perioda. Kad je bojenje kose u pitanju, većina se boji nanošenja kemikalija koje su jedna od glavnih komponenti trajnih boja za kosu te možda mogu naštetiti nerođenoj bebi. Stavovi su podijeljeni, ali liječnici ipak savjetuju da se bojenje kose u prvom tromjesečju trudnoće pokuša izbjeći. Zapravo, jedini problem s kojim se možete suočiti prilikom bojenja kose, bilo da ste trudnica ili ne, potencijalna je alergijska reakcija od proizvoda koji dolazi u kontakt s kožom.

Je li strah opravdan?
Doista, ne postoji opravdani razlog ne bojenja kose u trudnoći, ali ako se ipak odlučite ne bojati kosu, onda vam alternativa može biti preljev za kosu, možete izabrati bojanje kanom ili staviti pramenove na kosu. Prirodne boje poput kane ne sadrže kemikalije te je njihov jedini problem što radi toga što su prirodne nemaju tako veliki izbor nijansi. Kod pramenova na foliju ne dolazi do izravnog kontakta boje s tjemenom, pa je to puno bolja opcija od klasičnog bojenja kose.

Teoretski, pojedine supstancije koje boje za kosu sadrže mogu predstavljati određeni rizik za plod. No s obzirom na malu površinu vlasišta i relativno kratkotrajnu aplikaciju, takvo što se realno ne očekuje. Također, vodite računa i da zbog hormonalnih promjena boja koju inače koristite, u trudnoći može ispasti sasvim drukčija.

Osim bojenja kose, čitajte etikete proizvoda jer mnogi proizvodi sadrže štetne kemikalije i sastojke kojima se ne bi trebalo izlagati tijekom trudnoće. Čak i proizvodi s oznakom “organski” mogu sadržavati neke štetne sastojke. Posavjetujte se sa svojim liječnikom na koje to sastojke trebate posebno obratiti pažnju.

Foto: Unsplash