Riječka voda postaje brend!

by | 23 ožujka, 2016

Grad Rijeka, KD Vodovod i kanalizacija  i TZ Grada Rijeke  u povodu Svjetskoga dana voda, 22. ožujka, pokrenuli su projekt promocije i brendiranja riječke vode iz špine. U okviru toga izrađena je čaša za vodu čije vizualno rješenje potpisuje Vesna Rožman, a čaša će ujedno biti i uporabni predmet i suvenir Rijeke u prigodnom pakiranju s podmetačima.

Projekt se nastavlja izradom staklene boce, a ove promotivne aktivnosti nadovezuju se na planove obnove riječkih vodosprema te uređenja šetnice uz Rječinu, kao i na velike investicije u vodovod i odvodnju koje Grad Rijeka provodi već nekoliko godina.

Također, uz već postojećih 29 lokacija na kojima se već nalaze, gradske špine za pitku vodu za građane i posjetitelje grada postavljene su i na dodatne četiri lokacije u gradu: spoj Korza i Trga 128. Brigade,  Jelačičev trg, Trsatske stube i Centar Zamet. U ove najnovije korake u brendiranju riječke vode, točnije za postavu špina na navedenim novim  lokacijama i za izradu 1500 primjeraka riječke čaše, ukupno je izdvojeno oko 100.000 kuna.

Kako je prigodom predstavljanja novog riječkog suvenira naglasio gradonačelnik Vojko Obersnel, “odavna se u narodu kaže: ‘Tko se jednom napije riječke vode, u Rijeku se uvijek vraća’. Stoga smo odlučili našu riječku vodu, za koju svi kažu da je izvrsna okusa i može se piti izravno iz slavine, predstaviti kao naš brend. Malo koji grad ima izvor čiste, ukusne pitke vode u samom centru grada. Do ljeta ove godine, gradska će uprava, a zatim i komunalna i trgovačka društva, u svim svojim službenim i protokolarnim događanjima koristiti isključivo riječku vodu iz špine u za to izrađenima čašama i bocama.” Na čaši i boci za riječku vodu nalazi se natpis “Rijeka je voda. Voda je riječka voda.“


Idejni koncept dizajna riječke čaše, ali i riječke boce koja će biti predstavljena u budućem razdoblju, inspiriran je postojećim povijesnim predmetima vezanim uz vodu koji se čuvaju u muzejima Rijeke. Dva najpoznatija predmeta su plava boca za gaziranu vodu proizvedena 1931. godine koja se punila u Rijeci i bila u uporabi u restoranima na riječkom području te je sačuvana u Muzeju grada Rijeke, kao i putna čaša cara Josipa II. darovana prigodom posjete Rijeci 1775. zahvaljujući kojoj je i nastao prvi muzej, čiji je sljednik Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja. Spojem ta dva povijesna izvora napravljena je plava  čaša za riječku vodu te je osmišljena plava boca za višekratnu uporabu koja će uskoro biti proizvedena.

Andrej Marochini, direktor KD Vodovod i kanalizacija je kazao, kako KD VIK ove godine, kako je već ranije najavljeno, kreće s obnovom povijesnih vodosprema. Prva je na redu vodosprema Pećine koja se nalazi na Donjoj Vežici, čiji će se okoliš urediti u edukativni i rekreacijski prostor namijenjen djeci predškolske i školske dobi budući da se vodosprema nalazi uz dječji vrtić “Vežica”, a u neposrednoj blizini nalaze još osnovna škola  “Vežica”, vrtić “Galeb” i javni park u centru Podvežice.

Uslijedit će uređenje Vodospreme Vidikovac na Bulevardu na način da se u taj prostor vrate one vrijednosti koje će omogućiti kvalitetnije korištenje prostora, uključujući turističku prezentaciju i korištenje u kulturnim događanjima u gradu. Kontinuirana i značajna ulaganja u riječku vodoopskrbnu mrežu i mrežu odvodnje pokazuje odgovoran odnos gradskog komunalnog društva VIK i Grada Rijeke prema postizanju visokih komunalnog standarda i kvalitete pružanja  usluge vodoopskrbe i odvodnje u Rijeci i riječkom prstenu. U proteklih pet godina investirano je oko 443,5 milijuna kuna. Tim sredstvima izgrađeno je 69 kilometara vodoopskrbne mreže, 55 kilometara kanalizacije, četiri vodospreme, te 10 kanalizacijskih crpnih stanica. Dogradnjom sustava stvoreni su uvjeti za priključenje oko 1900 objekata na javnu kanalizaciju.

Marochini je rekao kako se u ovom trenutku na širem riječkom području gradi još 26 kilometara vodovoda i 34 kilometra kanalizacije. Time će biti omogućeno priključenje još 955 objekata u Rijeci, Kastvu i Kostreni na sustav javne kanalizacije. Radovi bi trebali biti gotovi do kraja ljeta.

Kako je na kraju predstavljanja novog riječkog suvenira naglasio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, ulaganja Grada Rijeke i KD VIK se nastavljaju i dalje. Usporedno s ovim projektima, ulagalo se u izradu projektnih dokumenata, kao pripremu za jedan od najvećih projekata u komunalnom sektoru na području Republike Hrvatske, vrijednim čak 1,6 milijardi kuna, kojim bi se dogradila vodno-komunalna infrastruktura, te ujedno izgradio i nedostajući dio sustava javne odvodnje Bakar- Kostrena i Kraljevica, kroz dva odvojena projekta ukupne vrijednosti 400 milijuna kuna, a oba bi sustava također dobila uređaje za pročišćavanje, najnovije generacije.

Novi riječki suvenir moći će se kupiti u Turističkom informativnom centru grada Rijeke, a bit će ponuđen i hotelijerima i turističkim agencijama.

Izvor/Foto: www.mojarijeka.hr