Kako usporiti starenje i ublažiti tragove koje ostavlja na našoj koži? Odgovor je u postupku revitalizacije

by | 29 ožujka, 2024

Udahnite koži novi život! Sve prednosti postupka revitalizacije otkriva nam dr. Maria Škornjak iz Med-Linea.

Što podrazumijeva pojam biorevitalizacije?

Koža s vremenom gubi kolagen, elastin, hijaluronsku kiselinu, a stare i krvne žile, koje kožu hrane “iznutra”. Svi ovi procesi postupno dovode do toga da koža gubi elastičnost i vlagu, postaje opuštena i suha, a često i neujednačene boje, tj. pojavljuju se tzv. “staračke fleke” ili “staračke pjege”. Biorevitalizacija kože podrazumijeva terapijske metode koje uspješno kontroliraju i usporavaju navedene procese starenja kože, od injektivnih (kolagen, PRP, egzosomi, PCL-policaprolacton, kalcijhidroksiapatit itd.) do aparativnih metoda poput lasera, radiofrekventnih energija, karboksiterapije i sl.

Po čemu se biorevitalizacija razlikuje od tretmana dermalnim filerom?

Osnovnu razliku čini to što je glavna indikacija za uporabu dermalnih filera gubitak volumena koji nadoknađuje umrežena hijaluronska kiselina zahvaljujući svom higroskopnom učinku vezanja molekula vode, dok se kod biorevitalizacijskih metoda volumen vraća diskretno, uz pomoć neumrežene hijaluronske kiseline različite molekularne mase, bez straha od neželjene hipervolumizacije lica. Naglasak je na prirodnom izgledu i očuvanju kolagena, najvažnijeg strukturnog proteina u ljudskom tijelu i koži, koji kožu čini mlađom, zdravijom i elastičnijom. Kvalitetne biorevitalizacijske otopine bogate su i antioksidansima poput glutationa, aminokiselinama važnima za sintezu kolagena poput prolina, arginina i glicina, a najnovije sadrže i inhibitore enzima koji razgrađuju novosintetizirani i postojeći kolagen, pa su i rezultati nakon tretmana biorevitalizacije dugotrajniji, a kolagen postojaniji.

Po čemu se biorevitalizacija razlikuje od tretmana botoksom?

Razlikuje se po tome što je botulinum toksin u ovom slučaju indiciran uglavnom za tretiranje mimičkih bora, koje uzrokuje aktivna mimička muskulatura, a posljedica su bore vidljive na koži, pa se sâm tretman izvodi duboko, srednje duboko ili plitko, ovisno o mišiću koji se tretira. Botoks se u medicini koristi i za kontrolu pretjeranog znojenja, tj. hiperhidroze, bruksizma, kontrolu simptoma rozaceje, za smanjenje simptoma migrene, tretiranje pretjerano aktivnog mokraćnog mjehura s istjecanjem mokraće, kao i liječenje određenih stanja sa simptomima grčeva mišića i sl.

Provode li se tretmani biorevitalizacije isključivo i samo iglom?

Biorevitalizacijske metode, osim tretmana iglom i kanilom, uključuju i aparativne metode među kojima bih istaknula biorevitalizaciju laserima, karboksiterapiju na principu tzv. Bohrovog efekta te napredne uređaje na principu radiofrekvencijske tehnologije za vraćanje čvrstoće i elastičnosti kože.

Koji su najdjelotvorniji biorevitalizacijski tretmani?

Najbolji rezultati postižu se individualnim pristupom nakon iscrpne anamneze koja uvijek daje dragocjene podatke te fizikalnog pregleda i analize kože pomoću dijagnostičkih uređaja koji funkcioniraju na principu umjetne inteligencije, koja je danas neizostavan alat, postavljanjem ispravne indikacije i kombinacijom različitih tretmana ovisno o zatečenom fizikalnom statusu, individualnim potrebama te stanju kože i potkožnih tkiva. Pridržavanje uputa liječnika vezanih za protokol i cikluse ponavljanja tretmana također je izuzetno važno.

Prati li Hrvatska najnaprednije biorevitalizacijske tehnike i proizvode ili zaostajemo za svijetom?

Liječnici u hrvatskim poliklinikama ne zaostaju za zapadnim svijetom u pogledu edukacija, najnaprednijih inovativnih proizvoda i opreme koju koriste u svom svakodnevnom radu.

Postoji li biorevitalizacijska kozmetika koju je moguće primjenjivati za kućnu njegu i je li djelotvorna?

Postoji komplementarna i suportivna kozmetika za kućnu njegu koja pridonosi tome da rezultati dobiveni aparativnim ili injektivnim metodama budu postojaniji i dugotrajniji, a često i sami proizvođači biorevitalizacijskih otopina za profesionalnu i medicinsku uporabu razvijaju i odgovarajuću kozmetiku za nastavak tretmana u kućnim uvjetima. Upute ove vrste može dati liječnik, odgovarajuće educirana medicinska sestra ili kozmetičar, kao i farmaceut.

Postoji li nešto što biste istaknuli kao savjet za svakodnevnu njegu i izbor tretmana, i u čemu najviše griješimo?

Moj je dojam da još uvijek nismo dovoljno osviješteni koliko je prevencija ključna i kako tu najviše griješimo. Pomoć tražimo kad smo već “bolesni” umjesto da se posvetimo prevenciji. Na primjeru kože, za tretmanima posežemo tek kad na koži primjećujemo već uznapredovale znakove starenja i tada tražimo brza, instantna rješenja. Mudriji pristup bila bi osviještenost o potrebi postupne, nježne, ali kontinuirane njege jer istraživanja su pokazala da gubitak kolagena i vanjski znakovi starenja kože i potkožnih tkiva počinju postupno već oko 25. godine života.

Ambasadorice brenda

Tončica Čeljuska

“Za mene biorevitalizacija predstavlja neizostavan tretman njege kože koji mi omogućava da moja koža ostane zdrava, bez promjena u prirodnim konturama i mimici lica, što je u mom poslu izuzetno važno. Linerase regenerativna krema s kolagenom i Linerase serum s retinolom za mene su neizostavni u svakodnevnoj njezi kože. ”

Minea

“Biorevitalizacija je moj omiljeni tretman jer ne dovodi do pretjeranog volumena niti do promjena u konturama lica, što je često posljedica pretjerivanja s dermalnim filerima i botoksom. Biorevitalizacija ne mijenja oblik i mimiku lica i zato je to moj omiljeni tretman. Otkad sam otkrila višestruko nagrađivanu Linerase regenerativnu kremu s kolagenom i Rejusome kremu i serum s egzosomima, za moju kožu postali su nezamjenjivi.”

Foto: PR