Retinol i hijaluronska kiselina – smiju li ići zajedno?

Dva najpopularnija sastojka

by | 26 ožujka, 2022

Postoji nekoliko različitih kategorija skincare rutine – ona početnička gdje smo fokusirani samo na čišćenje lica, hidriranje i zaštitni faktor, zatim ona napredna u kojoj koristimo i serume te ona, nazovimo je profesionalnija, u kojoj čitamo o sastojcima i istražujemo sve novitete koji dolaze na tržište.

Neovisno o tome koju trenutačno koristili, neminovno je da ste čuli za sastojke poput niacinamida, AHA i BHA kiselina, vitamina C retinola ili hijaluronske kiseline, pa je važno i da pričamo o njima jer još uvijek postoji enigma koji se sastojci smiju kombinirati. Uvriježeno je pravilo da aktivne sastojke i kiseline ne smijemo kombinirati s retinolom, no što je s hijaluronskom kiselinom? Iako u sebi ima naziv “kiselina”, hijaluronska kiselina je sastojak koji hidrira, smanjuje pojavu bora, obnavlja stanice i nije poput drugih kiselina. Ona će nam dati sjajnu kožu i onaj efekt za kojim žudimo, a mogu je koristiti baš svi tipovi kože bez ikakvih loših posljedica.

S druge strane imamo retinol, koji je u posljednjih nekoliko godina stekao popularnost veću nego ikad i to s razlogom jer je riječ o antioksidansu koji potiče produkciju kolagena, obnavlja stanice kože, regulira produkciju sebuma i odličan je sastojak za anti-age, popravljanje teksture kože i akne. No retinol ima i opasnu stranu u obliku suhoće kože, iritacija, pa čak i izgorenih dijelova kože i faze “čišćenja” ako se niste dovoljno educirali kako ga koristiti.

Smiju li hijaluronska kiselina i retinol ići zajedno?

U najmanju ruku, riječ je o kombinaciji iz raja – hijaluronska kiselina je vrlo nježan sastojak, dok je retinol grub i zajedno tvore savršen spoj jer će svi benefiti oba sastojka još bolje doći do izražaja ako ih koristite zajedno. Dok će retinol isušiti kožu, hijaluron će je hidrirati i njegovati te će u kombinaciji dati čistu, zaglađenu, hidriranu kožu.

Kako ih koristiti zajedno?
Postoji nekoliko načina na koje ih možete koristiti zajedno. Sve više brendova kombinira retinol i hijaluronsku kiselinu već u jednom proizvodu, gdje odmah možete znati da je riječ o blažem retinolu za koji postoji manja šansa da će vam izazvati iritacije.

No, u slučaju da koristite odvojeno proizvode i retinol vam je prvi put u rukama, nakon što napravite čišćenje lica, nanesite hijaluronsku kiselinu koja će vam u ovom slučaju poslužiti kao dodatni sloj između kože i retinola, koji će vas zaštititi od potencijalne iritacije koju retinol može napraviti. Nakon nje, nanesite retinol i “zaključajte” sve u kožu hidratantnom kremom za lice.

Drugi način, za one iskusne s retinolom i masnijim tipovima, kože je taj da dvadesetak minuta nakon što ste nanijeli retinol, nanesete hijaluronsku kiselinu, pa tek onda hidratantnu kremu.

Foto: Jun via Getty Images