Kojim redoslijedom se na lice stavljaju krema sa zaštitnim faktorom i hidratantna krema?

by | 21 srpnja, 2020

Kad kupujete kremu za zaštitu lica od sunca, izaberite vodootpornu formulu koja ima faktor širokog spektra, no ako koristite istu za lice i tijelo, moguće da će na licu izbiti neželjene reakcije.

“Krema sa zaštitnim faktorom štiti vas od raka kože kao i od oštećenja od sunca. Nakon što ujutro operete lice, nanesite kremu za sunčanje, to bi trebao biti prvi korak prije upotrebe hidratantne kreme”, ističe njujorška dermatologinja Debra Jaliman.

Ako nemate osjetljivu kožu, kremu za sunčanje koju koristite na tijelu možete koristiti i za lice.

“Jedna krema za sunčanje može poslužiti za lice i tijelo, osim ako je koža na licu osjetljiva. Zaštitni sastojci su obično isti, ali ponekad kreme za sunčanje formulirane za tijelo nije tako lako utrljati u lice”, komentirala je dermatologinja iz New Yorka Marisa Garshick.

Naime, ZF kreme za lice ne sadrže ulje, tako da su nježnije i lakše ih je razmazati po licu, dok formule za tijelo sadrže i komedogene tvari, koje na licu mogu napraviti kaos.

Za osobe s osjetljivom kožom, Jaliman preporučuje izbjegavanje krema za sunčanje s alkoholom radi pretjeranog isušivanja lica.

Kreme za zaštitu od sunca imaju dvije vrste filtera – kemijski i fizički/mineralni.

Kreme s kemijskim filtrom obično sadrže oktinoksat i avobenzon koji djeluju apsorbiranjem UV svjetlosti. Aktivne kemikalije pritom pretvaraju UV svjetlo u bezopasne zrake topline, koje se potom oslobađaju iz kože.

Kreme s fizičkim ili mineralnim filtrom, koje primarno koriste cink i titan kao aktivne sastojke, preporučuju se djeci i osobama s osjetljivom kožom. One odražavaju UV zrake, služe kao barijera koja sprečavaju da zrake uđu u kožu.

“Svim svojim pacijentima preporučujem mineralne kreme za sunčanje, kako bi izbjegli iritaciju na koži. Koža ih lakše podnosi”, rekla je za Insider dermatologinja Kathleen Suozzi s Yalea.

Kemijski blokatori posljednjih su godina postali dosta kontroverzni, jer istraživanja pokazuju kako mogu negativno utjecati na morski život, uzrokujući oštećenja dagnji i dupina. Upravo takav tip kreme zabranjen je na Havajima od 2018.

Studija iz 2019. otkrila je da se kemikalije iz krema za sunčanje mogu apsorbirati u krvotok u potencijalno riskantnoj koncentraciji. No kemijske kreme za sunčanje i dalje se službeno preporučuju, jer u ovom trenutku istraživači nemaju dovoljno podataka da bi konačno zaključili da su kreme s kemijskim filterom štetne. Studije također pokazuju da određene kemikalije u kremi za sunčanje uništavaju koraljne grebene.

Ljudima s tamnijom kožom ponekad se kaže da koriste kemijsku kremu za sunčanje, kako bi izbjegli bjelilo kreme s fizičkim zaštitnim faktorom. No, danas postoje i tonirane kreme koje ne ostavljaju bijeli trag te ljepše izgledaju na koži.

Kremu s kemijskim faktorom treba nanositi 15 minuta prije sunčanja, dok kreme s fizičkim, mineralnim blokatorima djeluju odmah.

Nanosite kremu svaka dva sata, naročito na plaži. Lice je bitno zaštititi i ako ste kod kuće, na balkonu ili terasi.

“Kad birate visinu faktora, ne treba vam veći od 30. Naime, bilo koja u toj visini blokirat će oko 95 % UV zraka. Primjerice, krema sa ZF 50 nudi gotovo jednaku zaštitu, no dermatolozi će preporučiti višu zaštitu jer znaju da ljudi imaju tendenciju malo se mazati ili zaboraviti ponovno staviti kremu”, komentirala je Suozzi.

“Nemojte zaboraviti da vas ZF štiti samo od UVB zraka, a ako krema štiti od i od UVA, tako će biti i navedeno, a pisat će i – široki spektar”, ističe Garshick.

UVB zrake mogu uzrokovati opekline od sunca, rak kože i crvenilo, ali UVA zrake također predstavljaju rizik od raka i mogu uzrokovati spaljivanje i crvenilo. Ključno je i da je formula vodootporna kako se ne bi odmah isprala s kože.

IZVOR 24SATA.HR