Recept za najbolje kuhano vino

by | 27 prosinca, 2015

Jedan od omiljenih zimskih napitaka bez sumnje je kuhano vino. Slasni napitak odlična je uvertira u nadolazeće blagdane i dobar razlog za okupljanje društva u toplom domu ispunjenom aromatičnim mirisima neodoljivih začina. Za sve vas koji ste u potrazi za usavršavanjem dosadašnjeg omiljenog napitka vina donosimo recept Jamieja Olivera koji jamči rapsodiju okusa u ustima.

Sastojci za kuhano vino:

  • – 2 klementine
    – 1 limun
    – 1 limeta
    – 200 g muscovado šećera
    – 6 klinčića
    – 1 štapić cimeta
    – 3 lista lovora
    – 1 štapić vanilije
    – 2 zvjezdasta anisa
    – 2 boce crnog vina

Priprema:
1. Ogulite koru klementine, limete i limuna te je narežite na male komadiće. U veliki lonac stavite šećer i uz lagano miješanje pustite da se otapa da srednjoj temperaturi, potom dodajte koru citrusa, te sve zalijte sokom klementine. Dodajte klinčić, štapić cimeta i lovor. Štapić vanilije prerežite uzdužno i dodajte ga u lonac, kratko promješajte i prelijte s vinom tek toliko da prekrije sve sastojke.

2. Ostavite na niskoj temperaturi da smjesa kuha oko 5 minuta dok se šećer u potpunosti ne rastopi, nakon čega ćete dobiti gusti sirup. Dobiveni sirup baza je za savršeno ukusno kuhano vino iz kojeg ostatak alkohola naknadno umiješanog na ovaj način neće ishlapiti.

3. Kada je vaš sirup poprimio kremastu strukturu, smanjite temperaturu i u lonac dodajte anis i nalijte ostatak vina. Lagano sve zagrijavajte oko pet minuta pazeći da ne provrije, potom vino natočite u čaše i poslužite.

Savjet: Sastojke u receptu možete smanjiti ili dodati neke svoje omiljene ovisno o okusu koji preferirate, najvažnije je da slijedite postupak pripreme sirupa koji je baza za savršen okus kuhanog vina.

Foto: Guliver/Getty images