Pitate li se razumije li vaš psić što mu govorite, evo što morate znati

by | 26 siječnja, 2020

Jedno japansko istraživanje otkrilo je kako su psi sposobni naučiti ne vjerovati ljudima koji lažu. Pa idući put kada dođe vrijeme za omraženi posjet veterinaru, a vi pokušate uvjeriti svog psa kako ide na dotjerivanje, pripazite – vaš bi vam ljubimac to mogao itekako zamjeriti.

“Psi imaju sofisticiraniju socijalnu inteligenciju nego što smo to mislili. Ona se razvila selektivno u njihovoj dugoj povijesti s ljudima”, otkrio je dr. Akiko Takaoka, koji je sa svojim timom i proveo malo istraživanje. U njemu je sudjelovalo 34 psa, njihovi vlasnici, ali i dva mala kontejnera. U jednom je bila poslastica, drugi je bio prazan.

U prvom od tri eksperimenta, vlasnici su psima morali pokazati onaj koji je sadržavao poslasticu. U drugom, vlasnici su psima morali pokazati sadržaj oba spremnika, a zatim pokazati onaj prazni. U završnoj fazi, vlasnici su još jednom trebali istaknuti spremnik s poslasticom, baš kao u prvoj fazi, no ovoga puta psi su oklijevali.

Rezultat? Psi su puno manje vjerovali ljudima u fazi tri nego u fazi jedan. To sugerira da psi mogu raspoznati kada su prevareni i da znaju da ne smiju imati previše povjerenja, odnosno mogu naučiti da ne vjeruju osobi koja ih je prevarila.

Kako bi dodatno testirali teoriju, drugi je pojedinac u tom trenutku donio posudu s poslasticom, a ovaj put psi su skočili na kutiju i pojeli poslastice.

Zato pripazite: vaš ljubimac sposoban je donositi zaključke o tome koliko vam može vjerovati te prema tome mijenjati svoje ponašanje.

IZVOR: INDEX.HR