RADITE LI MANIKURU KOD KUĆE, ovo obavezno morate znati!

by | 3 listopada, 2016
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Besprijekorno izmanikirani i nalakirani nokti vjerojatno su najljepši modni dodatak koji si može priuštiti svaka žena, čak i bez posjeta kozmetičarki, a tome najviše možemo zahvaliti “high-tech” formulama proizvoda za oblikovanje i uljepšavanje te, posebice, lakova za nokte, ali i nekim malim trikovima za koje možda dosad i niste znali.

Za razliku od stopala koje je prije pedikure doista neophodno prethodno dobro namakati u vodi, manikura mora početi na suhim rukama. Naime, nokti na rukama su puno zahvalniji za oblikovanje kada su one potpuno suhe, bez obzira na to je li riječ o rezanju grickalicom ili škaricama ili oblikovanju pomoću turpijice.

Obavezno poštujte prirodan oblik nokta! Jedno vrijeme su bili popularni četvrtasto oblikovani nokti, dok je sada najpoželjniji bademasti izgled. Međutim, nikada nemojte pokušavati na silu postići izgled koji je trenutačno u modi, jer će manikura izgledati dobro samo ako tek lagano dotjerate prirodni oblik nokta, a na taj način ćete ih i puno lakše održavati, odnosno, manikura će vam dulje trajati.

Većina stručnjaka slaže se da je najbolja keramička rašpica, a nama se osobito sviđaju “multitasking” turpijice koje obično imaju četiri plohe od kojih jedna služi za rašpanje, druga za “piling” noktiju, odnosno, izjednačavanje neravnina na ploči nokta, treća za poliranje, a četvrta za završni sjaj. Ako imate ovakav kvalitetan proizvod i pravilno ga koristite, već nakon ovog koraka će vam nokti izgledati kao da ste ih premazali tankim slojem bezbojnog laka.

Većina žena radi jednu vrlo učestalu grešku, a to je da rašpicom samo oblikuju luk nokta, što je pogrešno i čini bitnu razliku između “kućnog” i “profesionalnog” izgleda manikure. Naime, nakon što ste turpijom oblikovali pravilan luk, njome biste još jedanput trebali proći i ispod nokta tako da rašpicu stavite vodoravno ispod cijele dužine izraslog nokta i zatim ravnomjernim potezima naprijed-natrag dobro isturpijate i taj dio. Tek tada će nokat zablistati u svoj svojoj ljepoti.

Tek sada slijedi kupka za ruke i nokte. Napunite posudu s vodom i u nju dodajte hranjivo sredstvo za čišćenje od koje ćete napraviti bogatu kremastu sapunicu i u njoj namakati dlanove sve dok koža ne omekša. Ovu etapu možete iskoristiti i za blagi, ali temeljiti piling ruku i noktiju, ali i opuštajuću masažu dlanova.

Nakon što vam je koža fino omekšala, možete bez problema potisnuti (suvišnu) kožicu oko nokta, a ako negdje primijetite izrazito debela zadebljanja, možete je i odrezati, ali uz veliku dozu opreza. Uklanjanje kožice je doista nužno, jer ona ima tendenciju rasti preko ploče nokta, zbog čega ga ne možemo precizno namazati lakom.

Prije nego što nastavite s daljnjim manikiranjem, obavezno nokte premažite posebnim proizvodima u obliku flomastera koji sadrže njegujuće sastojke posebno namijenjene ovom području, a neki od njih djeluju i dezinfekcijski te sprječavaju nastanak gljivica, zbog čega se njihova uporaba preporučuje i za korištenje na noktima na stopalima. Mnoge djevojke ovaj proizvod uvijek nose u torbici te u pauzama na poslu ili kod kuće brzinski pređu njima preko noktiju kako bi im dali instantni sjaj i spriječili pojavu žutila na noktima koje se može pojaviti kod osoba koje puše što izgleda izrazito nehigijenski i neestetski.

Oko nanošenja kreme za ruke postoje dva oprečna mišljenja. Neki smatraju kako bi se ona morala nanositi prije lakiranja noktiju, jer će se na taj način dodatno nahraniti i ploča nokta, što će vas osigurati od toga da vam nokat, nakon što lak skinete acetonom, bude žućkast, suh i počne se ljuštiti. Ako prakticirate ovu metodu, onda morate obavezno pričekati da se tekstura kreme potpuno upije u kožu i nokat, jer inače nećete moći pravilno nanijeti lak. Zbog toga stručnjaci predlažu da manikuru obavite navečer i prespavate s kremom na rukama, a lak stavite tek dan kasnije. Ako se odlučite za drugu metodu, nanošenje kreme nakon lakiranja, onda je stavljajte tek nakon što se lak sasvim osušio, a prilikom apliciranja dobro kremom izmasirajte svaki nokat i kožicu oko njega.

Za samo lakiranje su vam potrebna tri proizvoda: baza, lak i nadlak. Oni ne moraju nužno biti skupi, a neke baze mogu jednako dobro funkcionirati i kao temeljni sloj i završni. Dok nanosite ove proizvode navedenim redoslijedom, obavezno radite pauze između svake etape i na idući korak prelazite tek kada se prethodni sloj potpuno osušio. Ovo zahtijeva nešto više truda i vremena, ali se isplati svaka sekunda, jer na ovaj način možete postići efekt kao da ste u salonu bili na tretmanu trajnim lakom.

Kako biste bili potpuno sigurni da nećete zabrljati na ovom zadnjem koraku i uništiti sav dosad uloženi trud, pobrinite se da se lak do kraja osuši, a to ćete najlakše postići korištenjem sprava za brzinsko sušenje laka za kućnu uporabu ili posebnih sprejeva koji njegovu teksturu suše u rekordnom roku, obično za manje od jedne minute.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: GRAZIA