Ptičica, klik: Najčešće greške u fotografiranju selfieja

by | 7 siječnja, 2016

Iako nam se, gledajući poznate ličnosti, čini da nema ništa lakše nego ispasti lijepo na selfieju, činjenica je da je ponekad teško napraviti onu jednu pravu fotografiju koju smo spremni staviti na sve društvene mreže. Razlog tome su brojni faktori koje je potrebno ispuniti – dobro osvjetljenje, pravi kut, pozadina i filtri – a ovo su najčešće greške koje svi činimo prilikom fotografiranja selfieja.

1

U mraku ste

Mada zvuči banalno, prvo pravilo savršenog selfieja je dobro i, prije svega, prirodno osvjetljenje. Umjesto da se okrenete prema računalu ili televizoru, stanite ispred prozora kako bi na vas padalo prirodno svjetlo. Naravno, najbolje bi bilo da zapravo izađete van i uvjerite se i sami da dobro osvjetljenje ponekad može neutralizirati podočnjake i sve sjene na licu.

Ostale greške koje činite prilikom fotografiranja selfieja pronađite na sljedećim stranicama…

2

Koristite premalo filtera

Ne trebate se ustručavati u korištenju filtara kako biste na taj način popravili fotografiju prije nego što je stavite na društvene mreže. Danas postoje brojne aplikacije pomoću kojih možete umanjiti podočnjake, izbijeliti zube ili izoštriti oči. Naravno, trudite se biti suptilni i ne pretjerivati kako biste izgledali što prirodnije.

3

Koristite previše filtara

Kada je riječ o aplikacijama za “peglanje” lica, nije teško zanijeti se i napraviti nekoliko pokreta više. Uvijek popravljajte isključivo one dijelove koji izrazito odskaču, a ne dirajte bore i crte koje doprinose prirodnom izgledu. Kada je o samim Instagram filtrima riječ, vodite računa o njihovom intenzitetu – svaki od njih moguće je koristiti u većoj ili manjoj mjeri.

4

Zauzimate loš kut

Ovo pravilo usavršila je Kim Kardashian. Naime, kada slikate selfie, bradu obavezno spustite prema dolje, a kameru pomaknite prema gore. Ovu ravnotežu najlakše ćete postići tako što ćete donji dio mobitela držati u ravnini svojih očiju, a možete koristiti i štap za selfie.

5

Ne koristite timer

Zasigurno vam se više puta dogodilo da sebi “odrežete” dio lica na selfieju jer vam ruka jednostavno nije dovoljno dugačka ili je ne držite pod dobrim kutom. Sljedeći put obavezno koristite timer i podesite ga na tri, pet ili 10 sekundi. Prislonite mobitel nasuprot zida ili neke druge pozadine ispred koje se želite fotografirati, stanite i pozirajte!

6

Fotografirate se samo jednom

Poznate dame jednoglasne su u jednom – fotografirajte se beskonačno puno puta! Naime, događa se da jedan selfie nije dovoljan i da samo mala promjena kuta ili izraza lica čini da izgledate puno bolje. Stoga isprobajte što više poza i kutova, i ne zaboravite svaki put namjestiti fokus.

Anna Wintour spotted taking a selfie outside the Ralph Lauren fashion show during New York Fashion Week in NYCRadite face

Iako čini da vam jagodice izgledaju puno bolje, pućenje je strogo zabranjeno! Stručnjaci savjetuju da, prije nego što “okinete” aparat, obavezno udahnete kako bi vam usne bile blago razdvojene, a izraz lice izgledao opuštenije. Također, preporučuje se da oči držite zatvorene, sve do trenutka dok ne čujete “škljoc”!

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Splash News, Instagram