Prvi književno-modni izlog u Hrvatskoj

by | 5 ožujka, 2019

Nakon što je Mozaik knjiga izdao roman „Haljina“ autorice Sophie Nicholls, njezinoj čaroliji nisu odoljele najbolje hrvatske dizajnerice Boudoir (Martina Čičko Karapetrić i Morana Saračević), Diana Viljevac i Hippy Garden (Đurđica Vorkapić), čije kreacije savršeno odgovaraju ovoj književnoj poslastici za sve ljubitelje ljubavnih romana.

Prvi književno-modni izlog u Hrvatskoj krasi prostor knjižare Znanje u Gajevoj ulici kao dio kampanje Žene stvaraju inspirirane mjesecom posvećenom ljepšem spolu, a svojim cvjetnim dekoracijama oduševili su iz Cvit happensa.

Ono što posebno veseli Dianu Villjevac je to što kroz svoj rad usrećuje i druge, a haljina za nju ima posebno značenje. „Kroz školovanje i dugogodišnji rad zavoljela sam ženstvenu odjeću pri čemu se haljina nametnula kao dominantna figura. Znajući koliko je vremena potrebno za izradu i najjednostavnije haljine, taj predmet mi je postao simbol truda za ljepotom i estetskim užitkom koji nastaje iz neodređenog komada materijala; kao i čežnja žene da sačuva dio svog identiteta i ženstvenosti samo za sebe u svijetu u kojemu su te stavke objektivizirane.“, poručila je Viljevac.

Hippy Garden brend je koji već punih 18 godina dominira hrvatskom, ali i regijskom modnom scenom. Kako kaže glavna dizajnerica Đurđica Vorkapić, svaka žena koja odjene njihovu haljinu je snažna, zna što hoće i nije ju strah izazova. Upravo za Đurđicu najveći je izazov pronaći inspiraciju, koju kako kaže pronalazi svuda oko sebe. „Najbolja inspiracija za rad ponekada možemo biti sami sebi kad vidimo koliko smo napravili i što smo napravili. Sve lijepe stvari pomoći će nam da idemo naprijed još bolje, a ružne nam služe kao škola“, rekla je Vorkapić.

Da haljina nije samo odjevni predmet, osim autorice Sophie Nicholls smatraju i Martina Čičko Karapetrić i Morana Saračević poznatije pod imenom Boudoir. “Svakodnevno se susrećemo sa ženama koje dolaze u naš atelje i žele se osjećati posebno, baš kao princeze. Moramo priznati da i mi zaplačemo zajedno sa njima kad vidimo koliko smo ih uspjele usrećiti”, poručile su Martina Čičko Karapetrić i Morana Saračević.

Suvremena engleska književnica Sophie Nicholls u svojem prvom romanu „Haljina“ pripovijeda šarmantnu ali i dirljivu priču o majci i kćeri koje veže neraskidiva ljubav nad koju se natkriva mračna tajna koja bi mnogo toga mogla promijeniti. Ovaj sjajni roman savršeno je štivo za sve obožavateljice vintage mode i ljubiteljice neočekivanih ljubavnih priča.

FOTO: Sonja Kovač