PRVA POMOĆ KOD POVRŠINSKIH OZLJEDA KOŽE

by | 24 rujna, 2018

Ogrebotine, porezotine, manje opekline i druge površinske ozljede dio su životne svakodnevice. Ponekad nismo sigurno možemo li sami zbrinuti ozljedu, ili je pak potrebna liječnička pomoć. Nasreću, većina svakodnevnih ozljeda su manje ozljede i mogu se riješiti kod kuće bez odlaska liječniku.

Kako bi se spriječilo prodiranje bakterija i drugih neželjenih vanjski čimbenika, potrebno je slijediti korake u zbrinjavanju površinske ozljede:

1. Prije njegovanja površinske ozljede potrebno je dobro oprati ruke jer svako puknuće kože podložno je ulasku bakterija.

2. Ozljedu treba pažljivo očistite i ukloniti prljavštinu. Čišćenje je nužan prvi korak za optimalno obnavljanje kože. Uporaba dezinfekcijskih sredstava nakon toga smanjit će opasnost od infekcija. Područje površinske ozljede potrebno je posušite tapkanjem, nikako trljanjem.

3. Površinsku ozljedu važno je zaštititi od vanjski utjecaja kao što su prljavština i bakterije kako bi se osiguralo neometano obnavljanje kože. Za prekrivanje se može koristiti flaster ili zavoj koji će zaštititi ozlijeđenu površinu od trenja, apsorbirati tekućinu iz rane i stvoriti uvjete u kojima će rana nesmetano zarastati. Važno je obratiti pozornost na to da sterilnim dijelom bude prekrivena cijela oštećena površina kože. Osobe s iznimno osjetljivom kožom trebaju birati flastere koji lagano prianjaju uz kožu. Među njima su i posebni flasteri za osjetljivu dječju kožu, koji se ujedno mogu jednostavno i bezbolno skinuti i zamijeniti. Flaster je bitno redovito mijenjati, jer kada se navlaži, podložan je razmnožavanju bakterija, što dovodi do težeg i dugotrajnijeg zacjeljivanja.

4. Nakon svake, pa i najmanje ozljede, organizam sâm aktivira proces zacjeljivanja. Za brže obnavljanje kože bez ožiljaka na površinsku ozljedu potrebno je nanijeti mast za obnavljanje koja će umiriti kožu i ubrzati regeneraciju.

Hansaplast mast za obnavljanje kože

Kada smo ozlijeđeni, očekujemo kako će površinska ozljeda brzo zacijeliti bez ostavljanja ožiljaka. Nažalost, zacjeljivanje površinskih ozljeda zahtjevan je proces i mnogi čimbenici mogu ga usporiti.

Stručnjaci iz Hansaplasta predlažu svakodnevno nanošenje Hansaplast masti za obnavljanje kože sve dok površinska ozljeda u potpunosti ne zacijeli kako biste dvostruko ubrzali proces zacjeljivanja uz maksimalni estetski učinak. Hansaplast mast za obnavljanje kože stvara zaštitnu barijeru na površinskoj ozljedi stvarajući idealnu okolinu za brže zacjeljivanje.

Hansaplast mast za obnavljanje kože može se koristiti na svim površinskim ozljedama u bilo kojoj fazi obnavljanja kože. Nježna formula, bez parfema, boja i konzervansa, sa samo nekoliko sastojaka prikladna je za korištenje na osjetljivoj te koži djece i dojenčadi. Aktivni sastojci, pantenol i glicerin, umirit će kožu nakon površinske ozljede, stvoriti zaštitni sloj i potaknuti dvostruko brže zacjeljivanje.

Tagovi: