Prošlost nam kuca na vrata u obliku genijalne frizure iz 70-ih

by | 27 siječnja, 2021

Posljednjih desetak godina, sve se više priča o kulturnom prisvajanju, pojmu koji označava prisvajanje elemenata jedne kulture od članova druge kulture.

Puno se kontroverze povlači oko istog jer negativna konotacija kulturnog prisvajanja proizlazi iz činjenice da ono ponekad krši kolektivna prava intelektualnog društva izvornih, manjinskih kultura, osobito autohtonih kultura i onih koje žive pod kolonijalnom upravom. Potencijalni problem nastaje kad se pripadnici jedne kulture služe elementima druge kulture, pritom time zarađujući pozamašne svote novaca, a time se i izvornim pripadnicima tih elemenata uskraćuje mogućnost da se u društvu prikažu pravi začetnici i kreatori, koji često pripadaju već spomenutoj manjinskoj kulturi. Budući da je i društvu postalo hipersenzibilno kad je u pitanju korištenje određenih elemenata kao što su primjerice dreadlocksi, box pletenice ili na kosi preuzeti iz crnačke kulture, pojedinci su počeli predlagati alternative tim frizurama, koje su svakako prigodnije i adaptivnije za našu ravnu ili valovitu kosu.

Od svih prijedloga, najviše se ipak istaknuo onaj koji je Farah Fawcett nosila u 70-ima, pa je i videotutorial u kojem 19-godišnja TikTokerica pokazuje kako dobiti autentični vintage look iz tog razdoblja postao viralan. Prije svega, bitno je oprati kosu, a iako Rijn u videu pokazuje kako sama šiša svoje šiške, to nije potrebno jer isti izgled možete postići i isključivo feniranjem kose. Bitno je svakako, s obzirom na to da u kreiranju ove frizure ima puno feniranja, koristiti sredstvo za zaštitu kose od topline. Korak po korak možete pogledati u videu, a ta volumen dodajte puder za kosu koji će pojačati volumen.

@70srose70s big bouncy hair tutorial💫 #70s #vintage #retro #abba♬ original sound – rose

Foto: Unsplash