Ovo je moguća posljedica nošenja maski i evo kako je riješiti

by | 16 studenoga, 2020

Osim maskni (prištića po bradi i oko usta od nošenja maski) s kojima ste se sasvim sigurno, barem neki od nas susreli kao posljedicom nošenja maski na licu, ako ju pravilno nosite (što znači da prekriva nos), mogao vam se pojaviti i prištić na jednom od najbolnijih mjesta – u nosu.

Maska štiti od udisanja i izdisanja bakterija, no kako je područje nosa i usta prekriveno, to područje lica postaje toplije i podložnije prekomjernom lučenju sebuma i znoja, što može dovesti do iritacije, upale i prištića. S obzirom na to da je riječ o izrazito osjetljivom području, teško ih je i tretirati jer ni ugljen, ni maske, ni bilo kakve proizvode za isušivanje ne smijemo stavljati u nos, no, bez brige. Prije svega, bitno je naglasiti da koliko god vam taj prištić u nosu smetao – ne smijete ga dirati jer ćete dodatno začepiti pore u nosu unoseći u njega prljavštinu i bakterije.

Što učiniti?
Naravno da prištići nisu nikako valjan razlog da prestanete nositi masku ili je nosite nepravilno, koliko god da vam smetali, ali alternativa da ne nosite masku je puno gora. Znamo da je vjerojatno prištić koji je jako bolan i osjetljiv, ali nemojte ga doticati. Način na koji si smijete olakšati je da stavite topli oblog na to područje i s vremenom će sam nestati. No, budući da znamo kako nekima nije opcija da ništa ne poduzmu, postoje određene, blage kombinacije proizvoda koji se nanesu izravno na prištić, a sadrže salicilnu kiselinu, no ne preporučujemo ako niste sigurni da vam neće dodatno oštetiti unutrašnjost nosa.

Foto: Unsplash