Prirodna ulja za kosu protiv prhuti

by | 7 siječnja, 2013

Prhut je jedan od najčešćih problema kose, posebno u jesenjim i zimskim danima. Postoje razni preparati koji vam mogu pomoći da se oslobodite prhuti, ali je njihov učinak kratkotrajan.

Masaža uljima za kosu jedan je od najefikasnijih načina u borbi protiv prhuti. Otkrivamo vam četiri efikasna preparata koji će vam pomoći da se riješite prhuti.

1. Kokosovo ulje s limunovim sokom
Ovo je vrlo popularan recept za kosu. Kokosovo ulje hidrira suhu kožu, dok sok od limuna uklanja prhut. Kako biste pipremili ovo kod kuće, potrebno je da dodate nekoliko kapi limunovog soka u kokosovo ulje i utrljate ga na vlasište vrhovima prstiju. Ovaj recept poboljšava i cirkulaciju krvi, a povećava i rast kose. Ovaj tretman primenite dva sata prije pranja kose.

2. Jogurt, bademovo ulje i sok od limuna
Jogurt također čini kosu glatkom i sjajnom. Bademovo ulje, s druge strane, povećava rast kose i hidrira kožu. Limunov sok uklanja mrtve stanice kože, te suhu kožu koju uzrokuje prhut. Pomiješajte sva tri sastojka i nanesite na kosu sat vremena prije kupanja.

3. Ulje hibiskusa
Ovaj recept za kosu je vrlo popularan u zimskom periodu. Sezonske vrmenske promjene dovode do opadanja kose, a ovaj recept vam pomaže upravo u borbi protiv opadanja. Prokuhajte vodu i u nju dodajte svježe mljeveno cvijeće hibiskusa. Dodajte nekoliko kapi kokosovog ili ricinusovog ulja. Kuhajte još nekoliko minuta i ostavite da se ohladi. Nanesite ovo ulje na kosu i na tjeme glave. Ostavite preko noći ili barem 3-4 sata, kako biste postigli najbolje rezultate.

4. Susamovo ulje
Ovo je još jedan koristan recept za kosu koji tretira prhut, efikasan je protiv opadanja kose i liječi suhu kožu. Samo ugrejte ulje susama i utrljajte ga na tjeme. U ulje možete, ako je potrebno, dodati i sok od limuna. Tako pripremljenu smjesu ostavite nekoliko sati na kosi, prije nego što je operete.