Prijateljstvo između čovjeka i psa postoji već 30.000 godina

by | 20 studenoga, 2013

Genetička istraživanja dokazala su da prijateljstvo psa i čovjeka traje još od ledenog doba. Znanstvenici tvrde da su tada po prvi put drevni lovci-sakupljači pripitomili pretke pasa – vukove. Vjeruje se da su pripitomljeni vukovi bili trenirani kao lovački psi, ili da su štitili ljude od predatora.

Novi dokazi pobijaju dosadašnje tvrdnje da su se psi pripitomili prije 15.000 godina u istočnoj Aziji nakon nastanka poljoprivrede. DNK domaćih pasa ima najviše sličnosti s onima iz fosilnih kostiju drevnih europskih vukova iz ledenog doba, dok je sličnost s vukovima i kojotima iz drugih dijelova svijeta bila vrlo mala.

Istraživači iz Finske i Njemačke tvrde da se pripitomljavanje vjerojatno dogodilo sasvim slučajno, jer su vukovi zbog svježeg mesa bili privučeni ka lovačkim kampovima. Analizirajući posebnu vrstu DNK pronađenu u mitohondrijima, lakše je bilo pratiti podrijetlo pasa, jer se mitohondrijski DNK nasljeđuje samo od majke.

Istraživanje je uključivalo 18 vrsta podataka o prahistorijskim vukovima i ostalim životinjama poput pasa, kao i 77 pasa i 49 vukova iz sadašnjosti. Među prahistorijskim ostacima su fosili dvije grupe njemačkih pasa, jedan od prije 14.700 godina nađen u zajedničkoj grobnici pokraj Bonna, gdje su bili ostaci psa i čovjeka, a drugi ostaci fosila, koji datiraju prije 12.500 godina, pronađeni su u blizini pećine kod Meherniha.

Većina DNK modernih pasa ima sličnosti s jednom lozom koja je usko povezana s kosturom vuka pronađenog u jednoj pećini na sjeveru Švicarske. Time je dokazano da se svi psi, koji su danas živi, mogu povezati s četiri genetske loze, podrijetlom iz Europe.

Izvor: znanost.geek.hr