Pridonosi li šišanje bržem rastu kose ili je to običan mit?

by | 19 kolovoza, 2020

Svaka se žena, barem jednom u životu, susrela s tvrdnjom da kosa brže raste ako ju redovno šišamo. Neki su tu rečenicu prihvaćali i shvaćali doslovno, dok su neki bili skeptični jer kosa, ipak, raste iz tjemena.

No je li ta slavna izjava zapravo obični mit ili u njoj ima istine? Evo što kažu stručnjaci. S jedne strane, ne postoji ništa magičnu u rezanju kose što bi “natjeralo” kosu da brže raste nakon šišanja. Kao što je već spomenuto, naša kosa raste iz tjemena te je za rast potrebno hraniti taj dio glave. No, s druge strane, beneficije redovitog šišanja ipak postoje.

Beneficije redovitog šišanja

Dakle, iako kosa raste iz tjemena, na njezinu dužinu ipak može utjecati neredovno šišanje. Kosa, koja raste jednakom brzinom, razdvaja se na krajevima koji su ispucali, što dovodi do toga da ona automatski izgleda kraće. Postoji samo jedan način za eliminiranje ispucalih krajeva, a to je, naravno, šišanje. Zaključak cijele priče je da šišanje ne ubrzava rast kose, no ono utječe na dužinu vrhova kose. Stoga, ako želite imati zdraviju i dužu kosu, redovni odlasci kod frizera vaše su rješenje.

Foto: Engin Akyurt/Pexels