

Blagdanski stol podrazumijeva gomilu ukusnih i izuzetno kaloričnih jela – od raznog mesa preko sarme, salata s majonezom, do ukusnih torti i kolača. Ako ni vi niste uspjeli odoljeti slasticama, pratite sljedeće savjete kako biste se bolje osjećali.

Poslije prejedanja izbjegavajte alkohol, masnu i začinjenu hranu, gazirana pića, i hranu s puno šećera. Unosite dovoljno cinka – nekoliko badema, puretinu i suhe marelice.
Također, u smanjenju nadutosti može vam pomoći probiotski jogurt, a prednost dajte tekućini. Jedite juhe od povrća, kompot, kuhano povrće i salate. Za bolju probavu preporučuje se da popijete espresso, čaj od mente ili matičnjaka.
Ako nemate namjeru danima osjećati posljedice pretjerivanja s hranom i pićem, držite se sljedećih savjeta:
- Klasičan jelovnik učinite zdravijim: umjesto peciva sa sirom i suhomesnatih proizvoda, za predjelo ispecite samo kruh i vitaminsku salatu. U sarmu ne stavljajte suho meso nego pred kraj kuhanja dodajte malo ulja s mljevenom paprikom ili drugim biljnim začinima
- Jedite meso, ali bez kožice.
- Odaberite piće – aperitiv ili čašu alkohola uz obrok – ne jedno i drugo.
- Zasladite se komadom torte ili kolača. Ne isprobavajte sve slastice.
Izvor: 24sata.rs



