Prehranom do lijepe i zdrave kože

by | 29 srpnja, 2014

Poznata nutricionistica i autorica knjige “Virgin dijeta” J. J. Virgin podijelila je nekoliko jednostavnih savjeta kako možete prehranom doći do lijepe i zdrave kože.

lepa-koža-490x306

Ne zaboravite riblje ulje

Studije pokazuju da omega-3 kiseline iz ribe i ribljeg ulja sprječavaju starenje kože. Ako ne konzumirate ribu nekoliko puta tjedno, dobra alternativa su suplementi koje možete nabaviti u ljekarni.

Ne preskačite zelenjavu

Prehrana bogata voćem i povrćem osigurava vitamine i minerale koji su potrebni koži. U procesu starenja, kolagen puca i nastaju bore. Tijelu je potreban vitamin C za sintezu kolagena pa je zato važna prehrana puna povrća i voća.

Preskočite slatkiše

Naučite se zasladiti voćem koje ima nizak glikemijski sastav poput bobičastog voća ili jabuka. Kada jedete šećer, on se lijepi na kolagen u procesu koji se zove glikozilacija. Procesi i proizvodi koji se dalje pojavljuju čine da vaša koža stari tako da slatkiši predstavljaju veliku prepreku na putu ka lijepoj koži.

Ne zaboravite proteine

Kada su u pitanju proteini, budite sigurni da ih unosite preko kvalitetne hrane. Na primjer, visokokvalitetni proteini iz divljeg lososa i govedine daju optimalnu količinu aminokiselina koje grade kolagen. Proteini životinjskog podrijetla sadrže cink, a istraživanje Međunarodnog časopisa za dermatologiju pokazalo je da ovaj mineral osigurava odličnu antioksidantsku zaštitu za kožu.

Pijte puno vode

Dobra hidratacija znači da ćete se bolje znojiti, a to vas dovodi do sjajne i nježne kože.

Autor: Life Content