Za one koji “nikad nemaju što za obući“: pravilo 90/90 pomaže raščistiti ormar u sat vremena

by | 19 siječnja, 2024
Raščišćavanje ormara

Ako stalno kupujete novu odjeću i svako jutro iznova stojite pred punim ormarom pitajući se što odjenuti, možda je vrijeme za raščišćavanje. Oslobodite se nepotrebnih odjevnih predmeta i ponovno postanite kreativna direktorica vlastitog ormara.

Kad god odlučimo raščistiti dio svog doma, često zapnemo prije nego što počnemo. Teško nam je odlučiti što zadržati – što je vrijedno i što ćemo trebati – a čega se riješiti i osloboditi dom od pretrpanosti. U tom nam je slučaju ponekad potrebno pravilo koje će nam dati “vjetar u leđa“.

Tu na scenu stupa par američkih “minimalista”, autora e-knjige 16 rules for living with less, koji promoviraju pravilo “90/90” za koje tvrde da je idealno za raščišćavanje svakog djelića vašeg doma.

Pročitajte: 5 stylish komada koje svaka žena u pedesetima treba imati u svom ormaru

Raščišćavanje ormara

Što je pravilo 90/90?

Pravilo 90/90 za raščišćavanja nereda osmislili su poznati “minimalisti“ Joshua Fields Millburn i Ryan Nicodemus, autori bloga The Minimalists i ono je nevjerojatno jednostavno. Prilikom čišćenja ormara za predmet za koji niste sigurni želite li ga zadržati ili baciti, dovoljno je da odgovorite na sljedeća dva pitanja: Jeste li ga koristili u proteklih 90 dana i hoćete li ga koristiti u sljedećih 90 dana.

Ako je vaš odgovor na oba pitanja “ne” (s izuzetkom sezonske obuće i odjeće), vrijeme je da se toga riješite. Ovo pravilo odbacuje bilo kakvu emocionalnu vezanost za materijalne predmete kao i optimistične misli poput: “Nosit ću to kad smršavim”. Krajnje je jednostavno i uz njega možete očistiti ormar, kuhinjske ormariće, ostavu, garažu… u najkraćem mogućem roku.

Pravilo možete prilagoditi sebi, ovisno o tome koji ste dio doma odlučili raščistiti. Umjesto 90 dana, možda je to 120 dana ili šest mjeseci. Ali bez obzira na vaše pravilo, budite iskreni prema sebi samima.

Pročitajte: 10 bezvremenskih modnih komada koji su poželjni u ormaru

Foto: DeanDrobot, iStock/Getty Images Plus via Getty Images