PRAVILNOM PREHRANOM možete se boriti protiv povišenog kolesterola!

by | 28 kolovoza, 2016
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Nema smisla poricati činjenicu da je zdrava prehrana prva linija obrane kada je u pitanju kolesterol. Trebali biste smanjiti količinu ovih namirnica u svojoj prehrani, ili ih čak skroz izbjegavati ako vam je dijagnosticiran povišeni kolesterol.

Proizvodi od punomasnog mlijeka
S proizvoda poput sladoleda ili punomasnog sira prebacite se na dijetne jogurte ili na manje bogate mozzarella sireve.

Prerađeni mesni proizvodi
Kobasice, salame, hrenovke i sl. loše će utjecati na vašu na razinu kolesterola, stoga, kad ih kupujete, tražite one s manje masnoća, poput pilećih hrenovki i kobasica.

Pomfrit
Kaže se da je pomfrit pravi ubojica. Ne postoji gotovo ništa gore što možete učiniti za povišeni kolesterol od naručivanja velike porcije pomfrita.

Tropska ulja
Kokosovo ulje, avokadovo i sl. Iako razina lošeg kolesterola u njima varira, pokušajte ih zamijeniti uljima koja sadrže zdravije masnoće, poput maslinovog.

Kolači
Kolači, posebno tvornički, upakirana slatka peciva i kolači.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Ali postoje i namirnice koje će vam pomoći u borbi protiv povišenog kolesterola. Ovo su neke od njih, pa ih uklopite u svoju prehranu.

Bademi
Samo četvrtina šalice badema dnevno može sniziti razinu kolesterola za oko 4,4 posto, tvrde znanstvenici. I ostali orašasti plodovi su dobri, ali bademi predvode, naravno, ne oni prženi u ulju, nego neprerađeni.

Zobena kaša
Instant pakiranja u vrećicama jednako su dobra koliko i tradicionalna zobena kaša. Poseban učinak ćete postići ako kaši dodate neko šumsko voće.

Morski plodovi
Riba bogata omega-3 masnim kiselinama spada u skupinu namirnica poznatih po „dobrim“ masnoćama, a posebno riba poput lososa i tunjevine.

Crveno vino
Čaša kvalitetnog crvenog vina može vam pomoći sniziti kolesterol i u borbi protiv ostalih srčanih bolesti.

Soja
Sojin grah i općenito proizvodi od soje pomažu smanjiti kolesterol.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: Covermagazin.com