Prašina

by | 18 lipnja, 2019

Novi roman o forenzičarki Kay Scarpetti priča je o ubojstvu koje je suočava s nelagodnom činjenicom da se zločin dogodio u blizini njezina doma, radnog mjesta i obitelji.

Oštroumna i cinična liječnica oporavlja se od gripe nakon traumatičnog vikenda koji je provela istražujući masovno ubojstvo u osnovnoj školi. Njezine su misli narušene halucinacijama povezanima s masakrom koji je ondje istraživala. Kad u četiri sata ujutro primi poziv detektiva Petea Marina o pronađenoj mrtvoj ženi na nogometnom igralištu Massachusetts Institute of Technology, u neposrednoj blizini njezina doma, ne preostaje joj drugo nego pribrati se i posvetiti se novom slučaju.

Scarpettin suprug, FBI profiler Benton Wesley, ovdje ima važnu ulogu. Benton vrlo brzo primjećuje da bi ovaj put mogla biti riječ o zločinu za koji netko ne želi da bude riješen s obzirom na to da se spominje zloglasna financijska kompanija Dvostruko S, upletena u organizirani kriminal i političku korupciju. Pronađena je vrlo čudna fluorescentna prašina, a postoji i mogućnost da je zločin povezan sa serijom ubojstava u Washingtonu kojima se bavi upravo Benton. Scarpetta će morati naporno raditi na ovoj zamršenoj slagalici kako bi povezala neke potencijalno opasne momke.

Kroz priču se proteže uobičajena dinamika, karakteristična za romane o Scarpetti i njezinu timu, od Lucynih katkad upitnih moralnih nazora do Scarpettina pomalo agresivnog, ali bliskog prepucavanja s bivšim kolegom Marinom, koji se sada vratio u policijske snage i želi joj odlučno dokazati da mu više nije nadređena.

Vrlo živopisni opisi mjesta zločina daju određeni šarm priči, nasuprot Scarpettinim izravnim opisima zločinima koji nam pružaju uvid u trenutke panike koju žrtva proživljava neposredno prije smrti.

“Prašina” je izvrsna i napeta priča u prepoznatljivu stilu Patricije Cornwell, uz određeni aspekt iz stvarnog života spisateljice.