Postavite sebi ova četiri pitanja prije svakog jela

by | 12 ožujka, 2013

Jeste li primijetili da između kućanskih poslova, obiteljskih obveza i radnih rokova uopće ne možete voditi računa kad što jedete? U takvim trenucima posežemo za hranom koja nam se nađe pri ruci, bez obzira je li zdrava i jesmo li uopće gladni.

Bez obzira želite li skinuti kilograme ili promijeniti način prehrane, zastanite prije nego što ubacite neki otrovan zalogaj i postavite sebi ova 4 važna pitanja.

1. Jesam li gladna?

Puno puta posežemo za hranom iz dosade, zbog praktičnosti – vrećica čipsa je bila otvorena, depresije – čokolada tješi kod lošeg raspoloženja, sreće – bilo koja vrsta slavlja ili iz žudnje – tko bi odolio kolačima koje je kolegica donijela na posao.

Zato sljedeći put, kada se nađete u sličnoj situaciji, postavite sebi pitanje jeste li uopće gladni i je li vam vrijeme za jelo. Ako ste nedavno ručali, onda sigurno niste gladni.

2. Dobivam li s ovom hranom potrebne hranjive tvari?

Jedemo kako bismo živjeli, što znači da nam hrana mora davati vitamine i hranjive tvari koje nam omogućuju normalno funkcioniranje tijekom dana.

Osim što mora biti zdrava, prehrana mora biti i uravnotežena. Ako ste imali doručak bogat bjelančevinama, onda biste za ručak trebali pojesti obrok koji sadrži više vlakana, željeza ili vitamina A. O svakom obroku i međuobroku razmišljajte kao o dijelu slagalice koja se zove prehrana.

3. Koliko kalorija sadrži ova hrana?
Neki obrok može biti zdrav, ali može istovremeno sadržavati puno više kalorija nego što bi trebao za to doba dana.

Ovisno o vašoj tjelesnoj težini i želji za gubitkom viška kilograma, pazite da vaš doručak sadrži između 300 i 500 kalorija, ručak i večera između 400 i 600, a užina oko 150 kalorija.

4. Postoji li zdravija alternativa?

Možete namazati običan maslac na obično pecivo ili maslac od kikirikija na pecivo od cjelovitog zrna. Zdravija alternativa ne postoji uvijek, a ponekad i ne želimo odabrati ako je riječ o hrani koja nam se jako jede. Ipak, većina obroka treba biti što hranjivija.

Autor: Life Content
Izvor: zadovoljna.hr

Tagovi: