Pomaže li doista puževa sluz u skincare proizvodima?

by | 27 kolovoza, 2020

Puževa sluz je prvo bila poznata kao lijek za akne, a danas se koristi za pomlađivanje lica i za liječenje ožiljaka i opekotina. Umiruje kožu, obnavlja ju i uklanja pigmentacijske mrlje. Ima prirodnu ljekovitu snagu i moć regeneracije. Ali je li doista toliko efikasna i dobra za kožu?

Znanstvenici tvrde da su puževi puni kolagena, antibiotika, glikolne kiseline, elastina i drugih tvari koje obnavljaju i liječe kožu. Njihova sluz je bogata hijaluronskom kiselinom i antioksidansima. Upravo je kolagen protein vezivnog tkiva koji s mekanim keratinom utječe na čvrstoću i elastičnost kože. Smanjenje zaliha kolagena vodi do vidljivih bora koje uzrokuju starenje. Elastin je također protein u vezivnom tkivu koji omogućuje koži da se nakon rastezanja vrati u prvobitno stanje.

Pozitivne i negativne strane

Korištenje proizvoda s ekstraktom puževe sluzi djeluje regenerativno i potiče samostalnu regeneraciju kože, te liječi oštećeno tkivo. Proizvodi s ekstraktom puževe sluzi primjereni su za sve koji žele ukloniti pigmentne mrlje, sitne borice, ožiljke, posljedice akni ili poboljšati elastičnost i čvrstoću kože. Naravno, sve ovisi o postotku i udjelu puževe sluzi u proizvodu, no s obzirom na sve gore navedene karakteristike, ovo su potencijalni beneficiji.

Nije još uvijek službeno dokazano koja kombinacija aktivnih proizvoda najbolje djeluje na kožu, no čak i ako ne napravi sve što smo naveli, svakako će vam omekšati kožu. Negativna je strana svakako to da nitko ne može jamčiti za ove proizvode da će doista djelovati, a znaju biti poprilično skupi, no još uvijek nije znanstveno službeno potvrđeno da toliko dobro radi svoj posao. Tako da, ako se još uvijek premišljate trebate li kupiti proizvod koji sadrži puževu sluz ili ne, možda je ipak bolja opcija da pričekate.