Plač

by | 25 ožujka, 2020

„Plač“ je prvi roman preveden na hrvatski jezik australske autorice Helen FitzeGerald, koja je u svijetu već osigurala titulu jedne od iznenađujućih i najmračnijih spisateljica. „Plač“ je prema definiciji pravi psihološki triler, u čijem je središtu priče teška i uzbudljiva moralna dilema likova, zbog kojih će vam se sa svakom novom pročitanom stranicom otvarati nova pitanja i nedoumice. Da se zaista radi o napetom i uzbudljivom štivu dokazuje da ovom romanu nisu odoljeli ni u sedmoj umjetnosti. Prema knjizi je snimljena i istoimena serija koja se premijerno prikazala 2018. godine. U glavnim ulogama ove popularne BBC-jeve serije, koju je vjerno pratilo više milijuna gledatelja, našli su se Jenna Colman i Ewen Leslie.

FitzeGerald je u spisateljskoj karijeri napisala trinaest romana, a upravo je s romanom „Plač“ postigla najveći svjetski uspjeh. Za svoja djela primila je brojna priznanja i nagrade, a ovaj roman bio je opasna konkurencija za nagrade Theakstons Old Peculier Crime Novelof the Year i Davitt u kategoriji za najbolji kriminalistički roman. Knjigu je s engleskog preveo Belmondo Miliša.

Radnja je smještena u dalekoj Australiji, a radnja se zahuktava kada pored usamljene ceste nestane malo dijete. Odmah počinje policijska potraga koja ubrzo prerasta u medijsku senzaciju i temu razgovora diljem svijeta. Laži, govorkanja i nepodnošljivi osjećaj krivnje polako okreću roditelje, Joannu i Alistaira, jednog protiv drugog. Joanna će se, užasnuta, naposljetku zapitati je li moguće da je istina gora od svega što je mogla pretpostaviti?