Pet savjeta za sušenje cvijeća

by | 15 kolovoza, 2013

Izaberite cvijeće u jutarnjim satima kada je “najživahnije”. Kako biste ga isušili na najbolji mogući način, koristite ove stručne tehnike.

Uz pomoć mikrovalne

Isušite cvijeće za samo nekoliko minuta pomoću mikrovalne. Izaberite cvijeće koje ćete sušiti. Svaki cvijet zasebno stavljajte u zdjelu (predviđenu za mikrovalnu) te prekrijte s oko četiri šalice pijeska za mačke. Držite u mikrovalnoj na najvišoj temperaturi oko dvije do tri minute. Kada se pijesak ohladi, odvojite cvijet i nježno ga očistite od viška pijeska.

Uz pomoć silikonskog gela

Ako želite da vam suho cvijeće izgleda kao da ste ga donijeli iz vrta, pokušajte koristiti silikonski gel. Najbolje djeluje na cvijeće poput cinije ili ruža. Polegnite cvijeće u veći spremnik ispunjen silikonskim gelom. U nekoliko dana do jednog tjedna, lagano oslobodite očuvano cvijeće koje je sačuvalo žarke boje.

Prešanje

Kako biste suho cvijeće koristili za više od kućne dekoracije, koristite metodu prešanja. Stavite cvijet između dva lista masnog papira, polegnite ga licem prema dolje. Listove sa cvijetom stavite u neku težu knjigu (poput enciklopedije), zatvorite je i nemojte je otvarati desetak dana. Nakon što je sva vlaga otišla, a cvijet ima papirnatu teksturu, iskoristite svoje cvijeće pa od njega napravite bookmarkere, okvir za sliku i slično.

Sušenje na zraku

Sušenje buketa na zraku tako da ga okrenete naopako tradicionalna je tehnika sušenja cvijeća. Skupite cvijeće na hrpu i osigurajte stabljike gumicom. Objesite ga naopačke u dobro ventiliranom prostoru daleko od sunčeve svjetlosti. Za nekoliko tjedana imat ćete lijepo sušeno svijeće u vintage nijansama.

“Lijeni” način

Sušenje cvijeća u vazi ne zahtijeva napor. Trebate samo staviti stabljike cvijeća u nekoliko centimetara vode i zaboraviti na njih. Nakon što sva voda ispari, cvijeće treba biti uspravno i živahno, ali suho. Hortenzije su dobar izbor za ovu metodu, jer bi se cvijeće osjetljivijih stabljika moglo presavinuti. Jednostavno vazu koristite kao stolni ukras ili uklonite cvijeće, vežite ga vrpcom i objesite na zid.

Izvor: magazin.hr