Pet pogrešaka koje uzrokuju masnu kosu

by | 6 svibnja, 2014

Masna kosa jedan je od najčešćih problema urednog i njegovanog izgleda, njezin beživotan i neugledan dojam brojne iritira i stvara prepreku u svakodnevnom oblikovanju frizura. Osim prirodne tendencije kose za pretjeranim izlučivanjem sebuma postoji i niz pogrešaka kojima sami potičemo njezino mašćenje. Jedne od najčešćih kriju se u stresnom načinu života i lošoj prehrani, dok druge uzrokujemo sami pogrešnom njegom kose.

hair-490x490

1. Prečesto i pogrešno pranje kose
Usprkos masnim vlasima koje narušavaju njegovan i uredan izgled treba se suzdržati od svakodnevnog pranja kose. Naime, prečestim izlaganjem kose vodi i šamponima potiče se pojačano izlučivanje masnoća, idealno je pranje dva puta tjedno. Veća količina šampona nije preduvjet čišće kose, naprotiv, na masnu kosu šampon se “lijepi”, pa je njegovo ispiranje otežano. Količina veličine oraha nanesena dva puta jedina je preporučljiva doza, s tim da prvi naneseni dio šampona temeljito utrljate, a drugi nježno masirate.

2. Visoka temperatura vode i aparata za sušenje kose
Vruća voda kao i vrući zrak iz aparata za sušenje kose potiče izlučivanje masnoća, pa je masnu kosu poželjno prati u mlakoj ili čak hladnoj vodi. Ona naime održava kutikule zatvorenima, što kosu jača i spriječava gomilanje sebuma.

3. Pogrešan izbor četke za kosu
Nakon pranja masnu je kosu najbolje počešljati plastičnom četkom čiji su vrhovi zaobljeni i mekani. Metalne četke se ne preporučuju, jer masnoću s tjemena raznose duž čitave kose. S proizvodima za kosu, također, treba biti oprezan i ukoliko je njihovo korištenje neophodno treba birati samo one na prirodnoj bazi, vosak, gel i pjena kosi daju trenutan sjaj, ali joj oduzimaju živost i dodatno je terete zbog čega će klonuti.

4. Velika količina regeneratora
Masnoj kosi regenerator nije neophodan, on lakoću i čistoću kose pretvara u dodatni sloj koji privlači nečistoće. Umjesto regeneratora vrhove kose nakon šamponiranja istrljajte jednom žlicom jabukovog octa pomiješanog u decilitru vode, nanesite na vrhove i pustite da odstoji pet minuta, pa zatim isperite.

5. Pretjerano korištenje maske za kosu
Za masnu kosu postoje maske na tržištu, ali njihov sastav nikako nije prilagođen individualnoj kosi, pa umjesto hranjenja kose uzrokuje njezino iscrpljivanje. Idealna maska koju bi trebalo koristiti barem dva puta mjesečno kosu će nahraniti i smiriti pretjerano izlučivanje sebuma. U keramičku posudu izmiješajte jednake količine ricinusovog, bademovog, palminog i maslinovog ulja, barem sat vremena prije pranja smjesu nanesite na kosu i zatim operite kao što to inače radite.

Izvor: zadovoljna.hr