Pet korisnih savjeta za prvi sat joge

by | 19 lipnja, 2015

Joga, jedan od šest ortodoksnih sustava indijske filozofije, inteligentan je sustav vježbi za duh i tijelo, koji potpomaže zdravlju cijelog organizma. Ako i vi spadate u grupu onih kojima je pod hitno potrebna antistres terapija poslije napornog dana, pročitajte naših pet savjeta za prvi sat joge.

????

1. Izaberite pravi tip joge za sebe
Joga je postala jako popularna i to je rezultiralo nastankom puno različitih smjerova. Ako se želite umiriti, opustiti i istražiti sebe malo dublje, tu su Satyananda ili Integralna joga. Ako želite nešto malo jače i fizički zahtjevnije, predlažemo Ashtangu, Vinyasa flow ili Hatha jogu, dok je za potpuno lagane i nježne vježbe idealna Yin joga.

2. Pronađite odgovarajućeg instruktora
Jogu radite radi opuštanja i osobnog napretka. S obzirom na to da navedene stavke spadaju u domenu privatnog i intimnog, jako je bitno tko vas kroz taj proces vodi. Ako je potrebno, isprobajte nekoliko instruktora dok ne naiđete na pravu osobu. Čak i ako ne pronađete pravu osobu, joga će svakako biti djelotvorna, ali će osoba koja vam odgovara cijeli proces olakšati i ubrzati.

3. Možda će biti malo pjevanja
Većina satova joge počinje i završava pjevanjem zvuka Om. Taj zvuk ima frekvenciju koja nam pomaže da se brzo umirimo i fokusiramo i samim tim, sve ono što radimo poslije toga, postaje djelotvornije. Ako ste više zainteresirani za fizički aspekt joge i ovo vam je pomalo neugodno, slobodno preskočite taj dio, vaš instruktor će razumjeti.

4. Savitljivost nije neophodna
Ne, ne morate biti super savitljivi kako biste se bavili jogom. Zapravo, jedna od koristi koje će vam joga donijeti upravo je ne samo fizička, nego i mentalna fleksibilnost.

5. Dođite ponovno
Kako god da sat prođe, zacrtajte sebi da ćete doći ponovno. Predlažemo makar 10 sati prije nego što odlučite je li joga za vas. Tijekom prvog sata će vam um vjerojatno biti nemiran, pokušavat ćete pohvatati sve informacije i pitat ćete se radite li sve pravilno. Također, može se dogoditi da se unervozite, i da vam se sve čini presporo, ali to je samo zato što mi zapravo živimo prebrzo. Poslije nekog vremena ćete uvidjeti koliko vam taj lagani tempo zapravo odgovara i koliko povoljno utječe kako na vaše tijelo, tako i na um.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock