Pazite što jedete: Smanjite rizik od karcinoma

by | 25 lipnja, 2014

Odbor liječnika za odgovornu medicinu (The Physicians Committee for Responsible Medicine) u Americi objavio je vodič kojeg bi se trebalo pridržavati ako želimo umanjiti rizik od karcinoma. Većina ovih smjernica bazirana je na istraživanjima nacionalnog instituta za istraživanje karcinoma.

soja

Izbjegavajte ili ograničite unos alkohola u cilju smanjenja rizika od karcinoma usta, grkljana, jednjaka, debelog crijeva, rektuma i dojke.

Jako je bitno znati razliku između umjerenog i pretjeranog konzumiranja alkohola. Žene ne bi trebale piti više od 3 dl piva, odnosno 1,5 dl vina dnevno.

Umjereno konzumiranje može smanjiti rizike od srčanožilnih bolesti. Neke studije pokazuju da se žučni kamenac i dijabetes tipa 2 češće pojavljuju kod alkoholnih apstinenata nego kod ljudi koji umjereno piju.

Izbjegavajte ili ograničite unos mliječnih proizvoda kako biste smanjili rizik od raka prostate.

Dajući ovu preporuku, autori vodiča su na umu imali isključivo smanjenje rizika od raka prostate i nigdje ne navode beneficije od konzumiranja mliječnih proizvoda kao što je manji rizik od pojave dijabetesa tipa 2 i snižavanje krvnog tlaka.

Izbjegavanje crvenog mesa i mesnih prerađevina smanjuje rizik od karcinoma rektuma i debelog crijeva. Mesne prerađevine nemaju nikakve nutritivne beneficije i možda je bolje ne jesti ih uopće.

Međutim, to se ne može reći za crveno meso. Ono obiluje željezom, koje je prijeko potrebno trudnicama i djevojkama u tinejdžerskoj dobi.

Crveno meso je izvor vitamina B12 koji je važana za očuvanje živčanog sustava. Bogato je i cinkom koji jača imunološki sustav.

Zanimljivo je i da Američko udruženje za prevenciju karcinoma preporučuje ograničen unos crvenog mesa i smatra da ga ne treba izbjegavati u potpunosti.

Izbjegavajte prženo, pečeno i meso na žaru kako biste smanjili rizik od raka dojke, debelog crijeva, rektuma, prostate, bubrega i gušterače. Ova preporuka bazira se na otkriću kako postoje četiri vrste heterocikličnih spojeva koja su povezani s pojavom raka debelog crijeva i rektuma.

Oni se stvaraju uslijed dužeg kuhanja na visokim temperaturama. To vjerojatno niste htjeli čuti s obzirom na to da je ljeto doba roštiljanja.

Dobra vijest je da se njihova pojava može reducirati: jedite srednje pečeno meso, marinirajte ga prije kuhanja i pecite manje komade kako bi bilo gotovo u kraćem vremenskom periodu. Možete staviti meso u mirkovalnu pećnicu na 2-5 minuta prije pečenja.

Sojini produkti smanjuju rizik od pojave raka dojke. Mnoge žene će se vjerojatno ugodno iznenaditi jer brojne studije potvrđuju ovu tvrdnju.

Važno je imati na umu da se ovo odnosi na cjelovite namirnice od soje (na primer tofu), a ne na sojine dodatke. Osim toga, proizvodi od soje snižavaju razinu kolesterola.

Voće i povrće. Istraživanja pokazuju da voće, povrće i mahunarke imaju moćna preventivna svojstva i ne postoji razlog da svakodnevno ne budu na vašem jelovniku. Što više, to bolje!

Autor: Life Content