PAZITE NA KUĆNE LJUBIMCE jer i oni mogu dobiti opekline od sunca

by | 13 lipnja, 2018

Visoke temperature nisu opasne samo za ljude, opasne su i za ljubimce. Najveća opasnost je toplinski udar i sunčanica, no psi mogu zadobiti i opekline, isto kao i ljudi.

Neke pasmine su osjetljivije na visoke temperature i izlaganje suncu. Većinom su osjetljiviji psi s kratkom dlakom, no i dugodlaki psi mogu nastradati. Najizloženija područja su njuška, oči, uši, trbuh i šape. Kao i kod ljudi, vrlo je važno primijetiti prve znakove da ste sa svojim ljubimcem na suncu ili u šetnji predugo.

Prvi znak predugog izlaganja suncu je crvenilo koje nikako nije bezazleno. Ljubimci će imati potrebu počešati se po ozlijeđenim mjestima i time si mogu pogoršati stanje i napraviti si ranu te je inficirati. Crvenilo može biti znak i drugog stadija opeklina te se kao posljedica može javiti groznica pa u tom slučaju svakako otiđite veterinaru.

Ono što je jako bitno jest to da pazite na šape. One ne mogu izgorjeti na suncu, ali mogu nastradati od vrućeg asfalta ili pijeska. Ako je vanjska temperatura 30 stupnjeva Celzijevih, asfalt izložen suncu može se zagrijati i do 60 stupnjeva! Šape možete zaštititi raznim melemima, no ako imate izbor, izbjegavajte šetnje po asfaltu i dugotrajno izlaganje suncu.

Kako biste bili sigurni da asfalt nije prevruć, možete napraviti mali test. Prislonite dlan na asfalt i držite ga 10 sekundi, a ako ne možete izdržati i prevruće vam je za ruku, svakako ni vašem ljubimcu neće biti ugodno hodati.

Jedna od velikih pogrešaka koje vlasnici često rade jest šišanje pasa tijekom ljeta. Dlaka je prirodni izolator, psa čuva ljeti od topline, zimi od hladnoće, i šišajući je na kratko, psa ljeti izlažemo izravnom pregrijavanju.

IZVOR: INDEX.HR