PARIŽANKE

by | 2 siječnja, 2020

Najnovije djelo autora Mariusa Gabriela, Parižanke, vraća nas u doba Drugoga svjetskog rata, kad je nacistička Njemačka vođena Hitlerovim zastrašujućim zamislima terorizirala Europu i u rat uvukla gotovo cijeli svijet.

Radnjom smještenom u okupiranom Parizu, autor na pomalo biografski način opisuje život okupiranog Pariza i njegovih građana. U središtu radnje nalaze se tri žene – Olivia, američka slikarica švedskog podrijetla, popularna francuska glumica Arletty i jedna od najvećih modnih ikona u povijesti, dizajnerica Coco Chanel.

Ono što, osim rata, povezuje ove tri žene jest hotel Ritz, koji sve do današnjega dana slovi kao jedan od najraskošnijih i najpoznatijih hotela u kojemu se okuplja krema svjetskoga društva. Olivia, koja je stigla u Pariz kako bi se ostvarila kao slikarica, morala je odustati od svojih snova jer si stanovništvo predratnog Pariza nije moglo priuštiti njezine umjetnine. Sudbina ju je odvela u hotel Ritz gdje se zaposlila kao sobarica, a kad je Pariz okupiran i Ritz počeo služiti kao baza vrhovnom zapovjedništvu nacističkih okupatora, Olivia je svoj položaj iskoristila kako bi pružila otpor onima koji su sustavno uništavali sjaj Pariza, francuskih građana, ali i koji su ubili njezina zaručnika.

Želja za djelovanjem i osvetom Oliviju je navela na putovanje prepuno strepnje i tuge, ali i putovanje isprepleteno sa sudbinama Arletty i Coco Chanel, ženama poznatima kao njemačkim kolaboracionisticama.

Parižanke su roman koji zorno prikazuje ratno doba i živote kako fiktivnih, tako i stvarnih likova. Prepun osjećaja, iznimno napet, na trenutke vrlo romantičan i topao, ovaj je roman moguće okarakterizirati kao spoj biografije i povijesne fikcije. Svojim dijalozima, opisima i preokretima zaokupit će sve ljubitelje povijesnih romana, ali i one koji uživaju čitati priču o ljubavi, upornosti, ljudskog snazi i izazovima koje donosi putovanje zvano život. Priča koja će vas navesti da s nestrpljenjem očekujete sljedeći uradak ovog izvrsnog autora.