Parfemi u skincare proizvodima – da ili ne?

by | 26 ožujka, 2021

Već smo nekoliko puta pričali o štetnim sastojcima u beauty proizvodima, a uvijek se kroz njih nekako provlače parfemi.

I što se više educiramo, sigurniji smo u to da želimo proizvode koji sadrže malo parfema (da su na dnu liste sastojaka) ili uopće ne sadrže. Prema izvješću WVE (Women’s Voice For The Earth) za 2018. godinu, više od 1200 kemikalija u mirisima koji se trenutačno koriste označeni su kao potencijalno opasne kemikalije ili “kemikalije koje izazivaju zabrinutost”. To uključuje čak sedam kancerogenih te 15 kemikalija zabranjenih za uporabu u kozmetici u zemljama EU. Poremećaji endokrinog sustava, koji obuhvaća endokrine žlijezde i hormone koje one otpuštaju, mogu biti uzrokovani tim istim kemikalijama iz mirisa jer one imaju štetan učinak i u najmanjim dozama.

Osim što možete dobiti kožne reakcije, dugoročno, ako koristite skincare proizvode koji sadrže veliku količinu parfema, to je kao da na sunce konstantno izlazite bez ZF-a – pokazat će se na koži kasnije bez obzira na to ako vam koža trenutačno ne pokazuje znakove iritacije. Istraživanje pokazuje da oštećenja od sunca počinju već u prvoj minuti kada se vaša nezaštićena koža izlaže jakom sunčevom zračenju. Ovo je oštećenje kumulativno i opasno, ali ako na koži nemate opekline od sunca, također nećete osjetiti i vidjeti da se nešto potencijalno loše događa. Sva oštećenja utječu na vaše zdravlje, ali se pojavljuju na površini kože tek godinama kasnije.

Ako je parfem tako loš, zašto se nalazi u toliko proizvoda?

Zapravo da, odgovor je vjerojatno onaj na koji ste i pomislili – jer većina ljudi voli kad njihovi proizvodi za njegu kože i njegu kose lijepo mirišu. Kozmetičke tvrtke razumiju snagu ugodno fragransiranog proizvoda te kako utječe na odluke potrošača o kupnji i njihovo pozitivno iskustvo korištenja proizvoda kod kuće.

Nadalje, velik broj skincare proizvoda nema ugodan miris, a prekrasan, lepršav miris pomaže prikriti sastojke proizvoda s manje ugodnim mirisom. Ali postoje sastojci i formule kojima se može proizvesti preparate za njegu kože bez mirisa ili neugodnog mirisa. Drugim riječima, dodavanje mirisnih komponenti u proizvode za njegu nije nužno.

Dodani miris također pomaže u sakrivanju neugodne arome proizvoda za njegu kože koji se pakira u staklenu ambalažu, a zadržava se predugo, posebno ako su sastojci prirodni. Takva ambalaža uzrokuje da se sastojci brže razgrade, a nakon što je otvorite, osjetljivi sastojci izlažu se zraku i bakterijama iz vašeg prsta. To, naravno, nije štetno za samu kremu i njezinu vrijednost, ali vodi do stvaranja neugodnog mirisa.

Foto: Pexels