Par odličnih razloga zašto je sad pravo vrijeme za posjet Pelješcu

Sad je prilika da uživate na jugu Dalmacije "na najjače"

by | 10 rujna, 2021
pelješac, festival soli

Mnogi kažu da je rujan vrijeme kada je na moru najljepše. A ako još k tome dodate odlične sadržaje, povoljne cijene i super hranu – na dobitku ste! Upravo takvo ljeto još uvijek traje na Pelješcu, i to do 20. rujna, do kada traje poznata manifestacija Festival soli i to na cijelom poluotoku. Jer – kad ste na Pelješcu, neke se stvari jednostavno ne propuštaju!

Uz Solanu Ston u program se uključilo četrdesetak restorana, konoba, vinarija, OPG-ova… Festivalski meniji nude se po cijenama od 120 i 180 kuna, vino je do 20 posto povoljnije te su niže cijene posjeta uzgajalištima kamenica uz degustaciju na brodovima.

 

Posjet najstarijoj solani u Europi

Postoji još od vremena Rimskog carstva, Dubrovačkoj Republici donosila je trećinu prihoda i imala je strateški značaj. Tradicija vađenja soli traje dugih četiri tisuće godina i od tada do danas sol se u Solani Ston proizvodi na isti način. Devet je kristalizacijskih bazena, imena nose po svecima: Frano, Nikola, Baltazar, Antun, Josip, Ivan, Petar i Pavao. Svi osim jednoga. Iz bazena Mundo vadila se sol za narod što i sama riječ govori, ali i za sve one koji su vrijedno radili na vađenju soli. U vrijeme Dubrovačke Republike zbog granitnog dna posebno su se cijenili bazeni Vlaho i Lazar iz kojih se vadila najčišća sol i to za Bečki dvor.

pelješac, festival soli

pelješac, festival soli

pelješac, festival soli

pelješac, festival soli

Kupanje na predivnim plažama

Dalmatinci tvrde da je najbolje vrijeme za kupanje u rujnu. More je još toplo i nema gužvi, pa ako vam je ostao još koji slobodan dan pravac na Pelješac. Plaže su predivne. Divna i Duba desetak kilometara od Trpnja, Vučine u Žuljani, Prapratno pokraj Stona, Trstenica u Orebiću – idealna za obitelji s djecom, Ponta Liberan u Vignju – raj za surfere, plaže u Dračama i Sreseru, šljunak ili pijesak, skrivene uvale… – odaberite što volite i uživajte u “babljem ljetu”.

pelješac, festival soli

 

Vinska tura

Čaša plavca uz ručak ili večeru na Pelješcu pod obavezno. Ovo je poluotok vina, a plavci su njegov zaštitni znak. Na Pelješcu je više od 250 registriranih proizvođača vina, a tijekom trajanja Festivala soli, u ovim vinarijama možete dobiti vrhunsko vino po povoljnijim cijenama: Wine bar Cardo i OPG-u Natura Miše Ledinića u Stonu; Vinarije Marlais i Željko Ledinić, OPG Dubravko Vukas i Vina Maro Andrović u Ponikvama; PZ Putniković; OPG Ivan Bezek, Vinarija Dežulović i Pelješki Vrhovi – PZ Janjina u Janjini; Edivo i OPG Grgurević u Dračama; Vinarija Grgić u Trsteniku; OPG-ovi Vina Violić i Antunović u Kuni; Jurica vina i OPG-ovi Niko Antičević i Petar Matković u Potomju te Saints Hills Winery u Oskorušnom.

pelješac, festival soli

Izvor i foto: PR