Ovu kratku vježbu možete raditi doma, a donijet će rezultate kao odlasci u teretanu

by | 28 rujna, 2020

Ubrzan način života i velik broj obaveza za posljedicu najčešće imaju premalo vremena koje izdvajamo za sebe, a u to je uključeno i vrijeme za fizičku aktivnost.

Nedostatak vremena, novca, opreme ili iskustva najčešći su razlozi preskakanja treninga. No što ako vam kažemo da postoji vježba koju mogu činiti baš svi te za to izdvojiti manje od 10 minuta u danu? Znanstveno istraživanje pokazalo je da intenzivno penjanje stepenicama donosi iste rezultate kao redovni odlasci u teretanu ili na grupne treninge.

U istraživanje su bile uključene zdrave, no fizički neaktivne žene. Prva je grupa radila nekoliko serija penjanja na stepenice u trajanju od 20 sekundi, a druga je grupa radila nekoliko serija spuštanja niz stepenice u trajanju od 60 sekundi. Uključujući i kratko zagrijavanje te istezanje, vježbe su trajale manje od deset minuta, a ukupno oko trideset minuta tjedno.

Iako će mnogima ovo zvučati predobro da bi bilo istinito, znanost kaže drugačije. Tajna je u tome što penjanje i spuštanje niz stepenice predstavlja vrstu HIIT-a, visoko intenzivnog intervalnog treninga. Stoga, ako nemate dovoljno vremena, novca ili opreme, možete krenuti s ovom vježbom, a sve što vam je potrebno su stepenice.

Foto: Bruno Nascimento