Ovo su tipovi prijatelja koji vam u životu ne trebaju

by | 18 lipnja, 2020

Postoje mnogi tipovi otrovnih prijatelja. Neki od njih mogu biti vrlo kritični, autoritativni, činiti da se osjećate loše, iskorištavati vas ili ogovarati, kako navodi psihologinja dr. Jenn Berman.

Čak 84 posto žena i 75 posto muškaraca u nekom je dijelu života imalo otrovnog prijatelja, a više od 80 posto žena zadržalo je takvo prijateljstvo jer nisu znale kako ga prekinuti, pokazalo je američko istraživanje.

“Otrovna su prijateljstva zahtjevna, iscrpljujuća, nepouzdana, ne pružaju potporu te često izazivaju stres i ruše samopouzdanje”, kaže Florence Isaacs, autorica priručnika Otrovni prijatelji/Istinski prijatelji. Da biste spriječili trovanje, najprije morate prepoznati simptome lošeg odnosa.

“Postoje mnogi tipovi otrovnih prijatelja. Neki od njih mogu biti vrlo kritični, autoritativni, činiti da se osjećate loše, iskorištavati vas ili ogovarati”, navodi psihologinja dr. Jenn Berman ističući da su žene često otrovnije nego muškarci. Neovisno o tome poznajete li se oduvijek ili ste previše popustljivi, kako biste pomogli i sebi i prijatelju, preuzmite odgovornost za situaciju, ističu stručnjaci.

  • Otrovni prijatelj nerijetko ocrnjuje uspjehe drugih, a uživa u neuspjesima.
  • Prijatelj kojem stalno morate ugađati izaziva stres i crpi energiju.
  • Zdravo prijateljstvo emocionalno zadovoljava obje strane.
  • U otrovnom odnosu čovjek se osjeća zarobljeno i iskorišteno, a ne vidi izlaz.
  • Prijatelj koji pred vama ogovara svakog, sigurno će i vas ogovarati drugima.
  • Prijatelju otkrijte nevažnu “tajnu” i izvidite hoće li je razglasiti.
  • S ljubiteljem sebe planirajte tenis ili odlazak u kino, no ne i dugu vožnju vlakom.
  • Kritičaru recite: “Znam da ti je stalo, ali me bole kritike za sve što radim.”
  • Dogovarate li nešto s “kršiteljem obećanja’, pobrinite se za to da imate i rezervni plan.

“Neki su prijatelji otrovni od početka, a drugi to s vremenom postanu zbog životnih okolnosti ili promjene osobnosti”, ističe dr. Jan Yager, autorica priručnika “Kad prijateljstvo boli” kaže i da, nakon što ste prepoznali otrovan odnos, postavite granice koje su dobre za vas.

“Neka vam briga o samima sebi bude važnija od ugađanja otrovnom prijatelju. Hrabro ga upozorite ako je neugodan, kritičan ili od vas traži nešto što ne možete ili ne želite dati”, kaže dr. Jenn Berman.

Jednako je važno otvoreno porazgovarati s iskrenim prijateljima, osobito ako oni nisu izravno uključeni u problematičnu situaciju jer je oni mogu sagledati objektivno te procijeniti može li se otrovni odnos poboljšati ili je kraj prijateljstva neizbježan.

“Upozorite li prijatelja na destruktivno ponašanje, a on vas ne doživi, možda je vrijeme za ozbiljniji pristup”, ističe Berman. U pravom je prijateljstvu važna uravnotežena doza privrženosti i potpore.

“Ravnoteža ne mora uvijek biti 50:50, no bitno je da su emocionalne potrebe i očekivanja obiju strana zadovoljeni”, zaključuje Florence Isaacs.

Šest otrovnih tipova prijatelja:

1. Kršitelj obećanja

Prijatelj koji vas nerijetko iznevjeri ili ne održava obećanja vjerojatno je i sâm često bio razočaran tijekom odrastanja, kako tvrde psiholozi. Ako želite sačuvati prijateljstvo, nastojite umanjiti očekivanja, prema savjetu.

2. Teški izdajnik

Negativni prijatelj koji vas zlobno ogovara, iznevjeri važno obećanje ili jednostavno, bez riječi, prestane razgovarati s vama također vjerojatno vuče emocionalni teret iz prošlosti, a takvo je prijateljstvo najbolje “potiho” ugasiti.