Najveće pogreške koje radite u kuhinji

by | 28 siječnja, 2020

Namirnice i ostali prehrambeni proizvodi, ako se ne skladište pravilno u kuhinji, lako se kvare ili možda nakon nekog vremena neće više imati dobar okus. Donosimo kako određenim prehrambenim namirnicama produžiti rok trajanja.

Smeđi šećer

Kako biste spriječili da se šećer formira u ‘kuglice’, u staklenku stavite krišku limuna, limete ili naranče. Potrebna mu je vlaga i ne smije se izlagati zraku kako ne bi ostao mekan.

Majoneza

Traje dulje kada se drži u vratima hladnjaka. Unutarnji dijelovi hladnjaka mogu uzrokovati da na vrhu staklenke ‘ispliva’ ulje. Ona tada nije štetna za jelo, ali nema tako dobar okus kao prije.

Javorov sirup

Kad se jednom otvori, može duže trajati – najmanje godinu dana, ali u hladnjaku. Nikad se neće zamrznuti.

Crveni začini

Ako ih stavite u hladnjak, dulje će biti svježi, a to sprječava i da im boja izblijedi. Začini se, u načelu, moraju držati dalje od vrućine ili sunčeve svjetlosti.

Med

Izbjegavajte čuvanje meda u hladnjaku. On ima neodređeni rok trajanja i nikada se ne kristalizira kada se čuva na sobnoj temperaturi.

Sir

Pustite da sir ‘diše’ kad se spremi. Umotajte ga u materijal poput masnog papira za pečenje. Siru je potreban kisik da bi ostao svjež.

Kruh

Često ljudi misle da se kruh treba čuvati u hladnjaku kako se ne bi ‘usmrdio’, ali to nije istina. Čuvajte ga na sobnoj temperaturi.

Jabuke

One trebaju hladne temperature i vlažnost da bi dugo bile svježe. Stoga je vlažni papirnati ručnik postavljen iznad njih u hladnjaku idealno rješenje. Također imajte na umu da jabuke oslobađaju etilen koji može ubrzati sazrijevanje ostalih proizvoda naslaganih zajedno, pa ih uvijek čuvajte u posebnim ladicama.

Agrumi

Naranče, limete, limun i grejp moraju se čuvati u hladnjaku u mrežastim vrećicama.

Rajčice

Traju dugo i najbolje ih je držati na temperaturi od 12,8 stupnjeva Celzijevih. Nezrele rajčice mogu se ostaviti na sobnoj temperaturi neko vrijeme dok ne postanu crvene i sočne. Jednom kada dozru, nemojte ih izlagati izravnoj sunčevoj svjetlosti ili hladnoj temperaturi.

Banane

Brzo sazrijevaju i gotovo da nema načina da to spriječite. No postupak možete usporiti tako da ih odvojite i omotate stabljike svakog komada u plastiku.

Meko bilje

Zelene biljke poput korijandera moraju se čuvati poput cvijeća. Odrežite ih od korijena i stavite u staklenke s vodom.

Gljive

Uvijek izvadite gljive iz njihovih pakiranja i pohranite ih u papirnate vrećice prije slaganja u hladnjak. Papir upija suvišnu vlagu i pomaže da dugotrajno ostanu svježe.

Krastavci

Većina ljudi ih slaže u hladnjak, ali idealno ih je čuvati na sobnoj temperaturi da sporije propadnu.

Krumpir

Spremite ga u papirnate vrećice ili kartonske kutije i stavite u hladni i tamni kut. Za krumpir su potrebne toplije temperature i nikad ga ne smijete stavljati u hladnjak.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi mogu propasti ako ih čuvate na sobnoj temperaturi dulje od tri mjeseca. Ako ih ne planirate konzumirati unutar tog vremenskog razdoblja, čuvajte ih u hladnjaku.

Mlijeko

Da bi mlijeko duže trajalo, čuvajte ga u najhladnijim dijelovima hladnjaka – stražnjem ili na dnu, ali ne u zamrzivaču. Izbjegavajte čuvanje u vratima hladnjaka jer temperatura u tom području fluktuira, što utječe na rok trajanja mlijeka.

IZVOR: 24SATA.HR