Tijekom renovacije stana obratite pažnju na ovih osam stavki

by | 6 ožujka, 2020

Renoviranje stana je skup, ponekad i složen postupak koji se ne može okončati za nekoliko dana. Najbolje je kad se sve prostorije uređuju u kratkom vremenskom intervalu. Prilikom izbora materijala treba obratiti pažnju na njihovu kvalitetu. Teško je pronaći pouzdana rješenja koja su isto vrijeme jeftina. Kupovina povoljnog materijala najčešće je loš pokušaj štednje jer će ispravljanje pogrešaka i nepravilnosti stajati dvostruko više. Pristupačne cijene varaju kupce, a događa se da se iza njih krije materijal koji nije dobar za zdravlje.

Ovi dijelovi stana zahtijevaju veća ulaganja i vrijedi potrošiti veću svotu novca prilikom njihovog uređivanja.

1. Podne podloge

Zamjena nekvalitetnih podnih podloga najčešće je skupa i komplicirana, pa biste trebali u početku izdvojiti veću svotu. Prije nego što izaberete materijal i boju, važno je izmjeriti potrebnu površinu. Popravljanje rupa produžava rad, a slab estetski efekt poništit će sav trud koji je prethodno uložen prilikom renoviranja.

Prilikom postavljanja poda u kuhinji i kupaonici, najbolje je izabrati keramičke pločice. Voda brzo i lako uništava gotovo sve druge podloge. Kvalitetan laminat je sasvim odgovarajuće rješenje za oblaganje ostalih podnih površina.

2. Tapete ili kvalitetne boje za zidove

Dizajneri preporučuju kvalitetnije tapete ili boje za zidove, a njihova cijena je nešto veća. Kvalitetne boje se lakše nanose i potrebna je manja količina kako bi se postigao željeni efekt. Ne blijede na sunčevoj svjetlosti i ne izazivaju alergijske reakcije. Skuplje tapete je teže oštetiti.

3. Radijatori

Zima je idealno razdoblje za promjenu radijatora jer je tada najlakše utvrditi funkcioniraju li postojeći na odgovarajući način. Ako se mijenjaju tijekom ljeta, trebali biste kupiti provjerene modele, a oni su skuplji. Naknadno mijenjanje postavljenih radijatora zahtijeva dodatno ulaganje zbog kupovine novih cijevi, što dodatno komplicira postupak i povećava planirani trošak.

Svi kvalitetni radijatori imaju regulator temperature koji pomaže održavati željenu toplinu i štedi energiju ovisno o vremenskim prilikama.

4. Kupaonica

Vodokotlić zna biti najslabija točka u kupaonici. Jeftiniji modeli brzo mijenjaju boju, a unutarnji kvarovi kod njih nisu rijetkost.

Prilikom postavljanja vodokotlića iza pločica, oprema vrhunske kvalitete je nužna kako bi se izbjegli ozbiljni problemi. Skuplji modeli imaju antibakterijski premaz.

5. Hidroizolacija i ventilacija

Pucanje cijevi u zidu potencijalno je velika opasnost jer je teško utvrditi gdje se nalazi oštećenje. Renoviranje vodovodne i kanalizacijske mreže zahtijeva materijale vrhunske kvalitete i rad stručnjaka. Tako se smanjuje mogućnost poplave i štete u susjednom stanu.

Hidroizolacija je jedan od najvažnijih segmenata renoviranja stana i zahtijeva mnogo stručnosti i opreza. Kapljice vode nađu put u najsitnijim pukotinama, a sanacija štete je teška i dugotrajna.

Dobar sustav ventilacije u kupaonici jedan je od glavnih uvjeta kako ovaj dio stana zaštititi od plijesni.

6. Drvo i drvene konstrukcije

Predmeti od drveta sumnjive kvalitete poput vrata ili namještaja najčešće pretrpe oštećenja ubrzo nakon postavljanja. Čak mogu biti i opasni za zdravlje zbog kemijskih supstanci koje se koriste u njihovoj obradi.

Najbolji materijal je bor. Ima mekanu teksturu, ograničenu raznolikost boja, dobar je zvučni izolator i jeftiniji je od ostalih pouzdanih materijala, kako piše Brightside.

7. Alat

Uspješan završetak posla ovisi o kvalitetnom alatu. Nije puno skuplji od pribora osrednjih ili slabijih performansi. Trebali biste ga sačuvati i poslije renoviranja, za slučaj da stvari krenu po zlu u budućnosti. To vrijedi i za dijelove namještaja koji su višak poslije sastavljanja, pa služe kao rezerva. Nepotrebne ručke, čavlići i drugi dijelovi dobro posluže ako dođe do oštećenja.

8. Utičnice

Vrhunska kvaliteta se podrazumijeva, jer je presudna u očuvanju sigurnosti ljudi i imovine. Prilikom ugradnje trebalo bi paziti da njihov broj bude dovoljan za sve uređaje koji će se koristiti u prostoriji.

Prilikom ugradnje trebali biste angažirati stručnjaka kako bi posao bio obavljen učinkovito i sigurno.

IZVOR: INDEX.HR

Tagovi: