Ovo su najbolje ideje kako možete popuniti svoje slobodno vrijeme i istinski uživati u danu

by | 5 rujna, 2020

Većina nas jedva je dočekala ljeto, čak i u okolnostima koje su nas zadesile ove godine. Iako skoro ništa više nije “normalno”, dugi, topli dani i sunčeve zrake nam pune baterije, a dodatnu radost donose nam razne ljetne aktivnosti.

Upravo zato što je godina takva kakva je, treba još više guštati u ljetu, a opcija je puno. Predlažemo da se ovog ljeta posvetite obitelji i prijateljima i više vremena provedete u zajedničkim aktivnostima za koje je ovo doba godine kao stvoreno. Bilo da ljetne mjesece provodite u gradu ili na moru, postoje aktivnosti koje nas opuštaju i koje su nam trenutno prijeko potrebne. Za zabavno i opušteno ljeto isprobajte neke od njih.

Vikend-izleti

Realno gledajući, mnogi će zbog novonastalih okolnosti ovo ljeto provesti kod kuće. Zbog neizvjesnosti oko uvođenja i ukidanja mjera, puno ljudi boji se uplatiti dulja ljetovanja, a tu je i sveprisutni strah oko toga kakva će nas jesen dočekati pa se pazi na svaku kunu.

Vikend-izleti neće vas baciti na prosjački štap, a omogućit će vam da vidite neke stvari koje dosad niste. Na našu sreću, ponuda je šarolika.

Ako ste ljubitelj povijesti i arhitekture, tu su brojni dvorci Hrvatskog zagorja. Zasigurno najpoznatiji je Trakošćan, dvorac iz 13. stoljeća koji je svojedobno bio u vlasništvu obitelji Drašković. Ulaz u park i na jezero je besplatan, a ako odlučite razgledati dvorac iznutra odrasle će to stajati 40 kuna, učenike do 18 godina 20, a za djecu do sedam godina je besplatno.

Tu je i Veliki Tabor, koji je zapravo utvrda, a najskuplja je obiteljska ulaznica koja stoji 55 kuna. Ako želite razgledati dvorce Miljanu i glasoviti Bežanec, uzmite u obzir da je to moguće samo uz prethodnu najavu.

Ako tražite potpuno opuštanje u prirodi uz dobru hranu i kapljicu, u okolici većine gradova nalaze se seoska domaćinstva u kojima ćete pronaći baš to.

Svi oni aktivni na društvenim mrežama zasigurno su ovog ljeta vidjeli fotografije sela Kotli u istarskoj općini Buzet koje nevjerojatno nalikuje popularnom turskom mjestu Pamukkaleu. Ono što ovo mjesto u Istri čini čarobnim jest činjenica da se rijeka prelijeva iz jednog prirodnog bazena u drugi te time tvori prirodne tuševe koji su predivna kulisa. Zanimljivo je da u selu nema stalnih stanovnika pa je mir zajamčen.

U blizini su i Aleja glagoljaša te Hum, najmanji grad na svijetu, pa aktivnosti za cijeli vikend ima dovoljno, a smještaj u ovom dijelu Istre možete pronaći za 300-tinjak kuna.

U ovom slučaju je pozitivno to što smo relativno mala zemlja pa je i more dovoljno blizu da u petak nakon posla spakirate torbu i odjurite na par dana. Smještaj u apartmanima u periodu pred nama može se naći već od osam do 10 eura po osobi, što bi za četverokrevetni apartman bilo 40 eura po noćenju. Na stranicama velikih agencija koje posreduju u nalaženju smještaja vidljivo je da su cijene smještaja na početku kolovoza snižene za 20 posto.

Road trip s ekipom

Ne morate imati na raspolaganju 14 neradnih dana kako biste organizirali zabavan i kvalitetan odmor. Čak i već spomenuta vikend-putovanja mogu postati prava mala pustolovina ako osmislite uzbudljiv road trip po Hrvatskoj, a na ruku vam ide činjenica da ove godine nema gužvi. Na malim udaljenostima od svega nekoliko kilometra kriju se divna mjesta za uživanje, istraživanje i opuštanje, a o blagodatima boravka u prirodi ne moramo ni govoriti.

Planinarenje sigurnim stazama napunit će vas svježim zrakom, a putem možete napuniti i želudac finom hranom.

Ljubitelje aktivnijeg odmora svakako oduševit će planina Mosor koja se proteže od Splita do Omiša. Najviši vrh Veliki Kabal se izdiže na 1339 metara, a izrazito je popularan i Vickov stup na nadmorskoj visini od 1325 metara. Možete istražiti špilju Vranjaču te predahnuti u Planinarskom domu Umberto Girometta koji je smješten u središnjem dijelu planine Mosor na nadmorskoj visini 868 metara. Lokalci tvrde da se ovdje pije najbolji biljni čaj od osam vrsta ljekovitih trava, a svakako treba probati i domaći pašta fažol s kiselim kupusom i kobasicama.

Kalnik je impresivan stjenoviti zid na dodiru Prigorja i Zagorja. Pod slikovitim vrhom Vranilcem nalazi se lako pristupačan planinarski dom i čitava mreža obilježenih planinarskih i poučnih putova. Gradina Veliki Kalnik građena je na okomitoj stijeni, a čak je bila carska palača u vrijeme Bele IV. koji je u njoj našao utočište.

Ovisno o tome koja vam je najbliža, Zrmanja, Cetina, Kupa i Mrežnica savršene su lokacije za rafting, a avantura na rijeci može trajati i po pet sati.

Ako volite biti blizu vode, no niste baš za neki preaktivni odmor, kupanje i šetnja oko jezera napunit će vaše baterije. Od Duge Rese do Mrežničkog briga nalazi se nekoliko idiličnih kupališta, a u Belavićima se nalazi otočić usred Mrežnice romantičnog naziva Otok ljubavi. Ovdje će vas dočekati solidna ugostiteljska ponuda, a postoji i mogućnost unajmljivanja roštilja.

Crveno jezero kod Imotskog najdublje je prirodno grotlo u Europi i jedno od pet najdubljih u svijetu. Od tog prirodnog bunara, promjera oko 200, a dubine više od 500 metara, oko posjetitelja vidjet će tek gornju polovicu, iznad razine jezera. Pristup do obale jezera ne postoji, no zato postoji do jednako impresivnog Modrog jezera.

Trening

O pozitivnim učincima tjelovježbe na naše zdravlje ispisane su kartice i kartice teksta pa ih nećemo ponavljati. No osim onih najpoznatijih, tjelovježba će vam pomoći da se bolje nosite sa stresom, poboljšate svoje raspoloženje i povećate energiju.

S obzirom na to da se mnogima još uvijek ne ide u teretanu, dobra vijest je da postoje brojni online programi vježbanja. Mi ćemo izdvojiti online treninge Marija Mlinarića, namijenjene svim dobnim skupinama.

Za vježbanje vam nisu potrebni rekviziti, a osim besplatnih programa treninga, na stranici možete pronaći i planove prehrane, recepte, savjete i motivaciju.

Roštiljanje

Čak i ako niste vlasnik kuće s dvorištem ili vikendice na selu, u okolici gradova ima sasvim dovoljno otvorenog prostora za roštiljanje, a uz poduzete sve mjere osiguranja, roštiljanje s prijateljima može biti odličan oblik zabave.

Ako ste u Zagrebu, najpoznatije lokacije su Bundek i Jarun. Na Bundeku je postavljeno 12 kompleta za roštilj, a riječ je o betonskom roštilju s vrtnim klupama i stolovima. Na južnom dijelu Jaruna, uz nasip, postoje mjesta predviđena za roštilj te paviljončići za druženja.

Samo nekoliko kilometara od centra Osijeka smjestila se Stara Drava, takozvani Topolik, daleko od vreve možete uživati i u Aljmašu, dok u Erdutu roštiljanju možete pridružiti šetnju kroz vinograde i livade. Stanovnicima Primorsko-goranske županije omiljen je Platak u Gorskom kotaru, a i nekadašnji centar za rekreaciju u Parku prirode Učka ima pripremljene pozicije za roštiljanje.

Kampiranje

Ako živite u kući, kampirati možete u vlastitom dvorištu, sve što vam je potrebno jest šator. U tom slučaju mogućnosti su vam neograničene. Kombinirajte kampiranje s roštiljanjem i piknikom, a možete organizirati i zajedničko gledanje filmova s frendovima ako imate tehničke mogućnosti. Za veselu plesnu večer dovoljan vam je mobitel, old school radio ili bilo koji uređaj koji reproducira glazbu i zabava je zajamčena.

Hrvatska, a posebno obala, ispunjena je kampovima koji će vam omogućiti da osjetite punu ljepotu prirode i doživite nezaboravan ljetni odmor. Važno je znati da je kampiranje u Hrvatskoj regulirano, tako da ne možete samo postaviti šator gdje god želite, već mora biti na mjestu koje je označeno kao mjesto za kampiranje. U suprotnom riskirate kaznu.

Gotovo svaki kamp u Hrvatskoj vam omogućuje postavljanje šatora, prikolice ili kampera. Ako želite potpuni boravak u prirodi odaberite šator, ali ako želite zadržati malo više udobnosti i luksuza, odlučite se za prikolice i kampere. Ako nemate kamper, u Hrvatskoj postoje opcije najma.

Diljem obale naći ćete brojne kampove, a kad je riječ o kontinentalnoj Hrvatskoj, nekoliko ih je oko Karlovca, u Hrvatskom zagorju, oko Zagreba te nešto manje u Slavoniji, Baranji i Međimurju.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Benjamin Manley on Unsplash