Kosa vam se brzo masti? Ovo bi mogli biti glavni razlozi

by | 17 rujna, 2020

Ako imate problem s masnom kosom i osjećate se kao da biste je mogli svaki dan prati, vjerujemo da ćete se prepoznati u ovim navikama.

Većina žena godinama se neuspješno bori protiv brze pojave masnoće u kosi koristeći se svim sredstvima: od skupih i modernih kozmetičkih preparata pa sve do narodne kozmetike. Zapravo, naše “nevine” navike čine kosu masnom te ovaj problem najčešće sami izazovemo. Evo sedam stvari koje radite, a uzrokuju masnu kosu:

1. Često dodirivanje kose

Jesu li vam dermatolozi i mama rekli da više ne dirate lice? Dakle, isti princip vrijedi i za kosu. Masnoća i prljavština s prstiju jednostavno završi u vašoj kosi, a ono što slijedi je masna kosa.

2. Prečesto perete kosu

Perete kosu kako biste se riješili masnoće i tako se samo vrtite ukrug. Svakodnevna uporaba šampona ispire prirodnu barijeru s vlasišta, a kao rezultat toga koža stvara dvostruku količinu masnoće kako bi se zaštitila. Pokušajte prati kosu do tri puta tjedno ili barem svaki drugi dan. Vidjet ćete razliku. Rjeđe pranje kose dugoročno znači i manje masnu kosu.

3. Prečesto se češljate

Općenito, češljanje kose je dobro (potiče rast, sprječava gubitak kose itd.). Ali, kao i u prijašnjem slučaju s pranjem kose, ne treba pretjerivati. Češljanje uzrokuje to da vlasište stvara više masti nego inače. Kao rezultat, prvo dobivate lijep sjaj na svježe opranoj kosi, a zatim ružnu masnoću koju pomoću češlja raspoređujete po kosi.

4. Regenerator za kosu

S regeneratorom za kosu treba postupati oprezno jer ih ljudi često pogrešno koriste. Regenerator se nanosi s naglaskom na vrhovima, a ne duž cijele kose. Prvo ga rasporedite po vrhovima, a onda ostatak lagano umasirajte na dužinu kose, izbjegavajući vlasište. Drugo, pažljivo odaberite balzam za svoj tip kose: važno je da kosu ne opterećujete s preteškim regeneratorom koji nije primjeren za vaš tip kose.

5. Ne perete češalj i četku za kosu

Češalj također ima svoje higijenske standarde i treba ih se pridržavati, inače će postati skladište svih vrsta nečistoća. Sve se to prenosi na vašu kosu i čini ju masnom i prljavom. Četke morate redovito i temeljito prati.

6. Ne čistite četku od kose

Nadamo se da niste jedna od onih osoba čija četka više nalikuju na kućnog ljubimca nego na alat za kosu. Mehanizam je ovdje jednostavan. Vaša masna kosa ostaje na češlju, a zatim je koristite za češljanje čiste kose i voilà – eto masne kose.

7. Odaberite ispravne proizvode za kosu

Obavezno pročitajte opis šampona, balzama, maski i seruma. Često čak i najprofesionalniji proizvodi možda ne odgovaraju vašoj kosi. Izbjegavajte proizvode koji pružaju sjaj i hidrataciju ako imate problem s masnom kosom.

IZVOR: ECLECTIC.HR

Foto: @biancaingrosso/Instagram