Ovo je stvar koju većina roditelja ignorira, a trebali bi je primjenjivati svaki dan

by | 26 siječnja, 2020

U strahu da ne odgajaju svoje dijete pogrešno i u želji da ono bude bolje i uspješnije od njih na svim područjima, mnogi roditelji traže savršeni recept koji bi im pomogao u odgajanju djece. Savršenog recepta nema, ali postoji jedna stvar koju bi svi roditelji trebali raditi kako bi bili najbolja verzija sebe za svoje dijete – brinuti se o sebi, kako piše Huff Post.

Zbog želje da osiguraju djetetu sve što mu je potrebno, roditelji se preopterete raznim svakodnevnim stvarima koje ih izmore, ali zaboravljaju na najvažnije – na svoje potrebe. Često se događa da majkama, pa i očevima, prođe po nekoliko mjeseci da ne odvoje vrijeme za sebe, zatrpani raznim poslovima i brigom o djetetu. Takvi roditelji često su pod stresom, napeti su i nemaju strpljenja za djecu, a uvjereni su da rade najbolje što mogu za njegovu dobrobit. Djetetu je, na prvom mjestu, potreban sretan i zadovoljan roditelj.

Sigurno se pitate kako se brinuti o sebi, o svojim željama i potrebama, kad morate toliko toga napraviti i misliti o svemu i svačemu?

Jednostavnije je nego što to mislite. Samo trebate odvojiti vrijeme za sebe i da stvari koje se mogu obaviti kasnije ostavite za kasnije jer se ništa neće raspasti ako malo pričekaju. Evo što možete napraviti da biste se osjećali ispunjenije pa samim tim bili i bolji za svoje dijete:

1. Viđajte se više s prijateljima ili razgovarajte s njima preko mobitela, što možete raditi i dok obavljate neki posao u kući. Interakcija s ljudima koje volimo upotpunit će vam dan.

2. Idite na ručak sa suprugom. Iziđite iz kuće i uživajte u hrani koju je netko drugi spremio za vas. U isto vrijeme odvojit ćete vrijeme za sebe i ojačati vezu sa svojim partnerom.

3. Odvojite večer za film. Ovisno o onome što vam se gleda, možete ga gledati sami, sa suprugom ili s djecom. Udovoljite svojim željama i gledajte ono što vam se sviđa, a ne uvijek ono što drugi žele gledati.

4. Čitajte. Zavalite se u fotelju kad god se stvore uvjeti za to. Oprano rublje možete slagati i dok djeca trče i vrište po kući, a za knjigu vam treba koncentracija pa ugrabite svaki slobodan trenutak za uživanje u njoj i bijeg u neki drugi svijet.

Ovaj popis možete dopuniti bilo čime što volite raditi. Sve što je potrebno jest pronaći način da sebe uvjerite kako ćete uspjeti stići sve čak i ako budete odvojili nekoliko sati da se odmorite radeći ono što volite. Djeca će voljeti odmornog roditelja, a vi ćete više uživati u vremenu provedenom s njima, svjesni da ste tijekom dana nešto napravili i za sebe.

IZVOR: INDEX.HR