Ovo je najbolji način za priznati partneru da ste lagali

by | 19 siječnja, 2020

U braku postoje dvije vrste laži: velike i male. Male laži koristimo kada ne želimo ulaziti u raspravu s partnerom zbog sitnice, dok su velike laži, kao što je prevara, one koje mogu naškoditi vezi, kako piše HuffPost.

Ono što je najvažnije jest da nakon laži dođete partneru i priznate mu istinu, što nije uvijek lako. Evo kako to napraviti na najbezbolniji način.

Mala laž

1. Odaberite pravo vrijeme

Tajming je jako važan. Ako je vaš partner imao težak dan na poslu ili ako trenutačno sprema večeru, odgodite razgovor. Najvažnije je da on bude opušten i smiren dok mu priopćavate što ste mu slagali.

2. Birajte riječi

Nemojte samo nabacivati informacije i dramiti. Mnogi griješe kad odluče priznati krivnju jer žele to što prije riješiti. Trebate postupiti pažljivo i paziti pri izboru riječi. Razmislite kako će teći razgovor prije nego što sjednete s partnerom pa mu smireno kažete što ste mu slagali. Izbjegavajte rečenicu “moramo razgovarati” jer ona odmah stvara napetost.

3. Iskreno se ispričajte

Možda je nekome očito da se treba ispričati, ali se to često zaboravlja. Ako ste lagali, ma koliko laž bila mala, vaš partner zaslužuje ispriku.

Velika laž

1. Tretirajte je s ozbiljnošću koju zaslužuje

Velika laž zahtijeva veliku odmjerenost u koracima. U ovom slučaju ne trebate umanjivati svoju laž, nego reći onako kako jest i biti spremni na burnu reakciju partnera.

2. Koristite crno-bijelu metodu

Počnite s nečim što će omekšati partnera, kao što je “volim te i ovo ti govorim jer ne želim da imamo tajni”. Nakon toga priznajte što ste napravili, što ste mu lagali, u čemu ste pogriješili i zašto osjećate krivnju. Razgovor završite nečim pozitivnim – recite da vam je žao i da nema opravdanja za to što ste napravili, ali da želite sve ispraviti. Tek nakon toga će doći pitanja na koja ćete morati potpuno iskreno odgovoriti.

3. Ne krivite partnera

Kad smo stavljeni u kut, prirodna nam je reakcija da se pokušamo opravdati. Često se događa da okrivimo partnera za svoju pogrešku, a to nije dobro, čak i ako je on možda utjecao na to. Time ćete izazvati učinak koji je suprotan od onoga koji želite postići.

4. Osmislite plan kojeg ćete se držati

Reakcija vašeg partnera može vas iznenaditi. Isplanirajte najbolji i najgori scenarij koji možete zamisliti. Imajte na umu konkretne poteze koje ćete poduzeti nakon razgovora kako bi vaš partner vidio da se želite popraviti. Zapitajte se što vas je navelo na to da lažete, a što da kažete istinu i tako ćete uočiti ima li problema u vašoj vezi na kojima bi se moglo poraditi.

5. Zapamtite da će biti bolje

Nakon ovog razgovora može djelovati kao da je vaša veza u krizi, ali ako se zajedno posvetite njenom poboljšanju, možete popraviti sve. Razmišljajte pozitivno o svojoj vezi i nemojte pokleknuti zbog trenutačnog pada. Iskrenost ojačava odnos i to vam treba prvo biti na umu.

IZVOR: INDEX.HR