Ovo je najbolji način da se izborite s miteserima

by | 8 lipnja, 2020

– Miteseri se pojavljuju kada se sebum (ulje vaše kože) i mrtve stanice nakupljaju u proširenim, otvorenim porama – objašnjava Andrea Pfeffer, osnivačica londonskog studija lica Pfeffer Sal.

– Sebum reagira s kisikom u zraku – proces poznat kao oksidacija – koji daje izloženoj masi taman izgled – dodaje.

Miteseri su izuzetno česti i na njih je osjetljiv svaki tip kože. Ali ako imate masniji tip kože, vjerojatno ćete ih dobivati više i češće, jer taj tip kože prirodno stvara više masti.

– Najčešće se pojavljuju tamo gdje imamo veću gustoću lojnih žlijezda; brada, nos, čelo – kaže Pfeffer.

Što se tiče spolova, ženska u pravilu ima manje mitesera, dok je muška koža masnija. No, masnoća kože nije loša – suha koža će prije dobiti borice i bore, stoga upravo toj masnoći u koži, odnosno sebumu, možemo zahvaliti za lice bez bora.

Za trake protiv mitesera stručnjakinja smatra da nemaju smisla.

– Trake za mitesere previše su oštre te zapravo dovode do novih problema. Sada ima toliko dobrih formula, da bi te trake trebale biti prošlost – ističe Pfeffer.

Trake za mitesere su postale popularne tijekom devedesetih te zapravo koriste snažno ljepilo za izvlačenje svega s čime dođu u kontakt – uključujući gornji sloj kože. Trag koji vidite nakon korištenja trake nisu miteseri, već masnoća koja štiti kožu i mora ostati na površini vašega lica

– U tim trakama također nema aktivnih sastojaka. Neće imati preventivni učinak jer se ne bave uzrocima problema – tumači stručnjakinja.

Idealno je da se njima bavi kozmetičarka, no smanjiti pojavu mitesera može i dobro prilagođena beauty rutina.

Prvi i osnovni uvjet za sređivanje i sprječavanje nastanka mitesera je – temeljito i redovito čišćenje lica.

– Navečer odradite jedno ili čak dvostruko čišćenje te se usredotočite na područja u kojima smatrate da imate najviše sebuma – savjetuje Pfeffer.

Salicilna kiselina fantastičan je sastojak za smanjenje mitesera.

– Lipofilna je, što znači da privlači i rastvara ulje. Za razliku od drugih pilinga koji ostanu na površini kože, salicilna kiselina može ući u pore i ‘izmamiti’ ostatke – objašnjava Pfeffer.

Glina je još jedan sjajan sastojak koji pomaže u borbi protiv mitesera. Trebalo bi koristiti glinenu masku jednom ili dva puta tjedno, kako bi se iz pora odstranio sebum, koji bi inače prerastao u mitesere.

– Nanesite glinenu masku na kritična mjesta, ali nemojte dopustiti da se ​​osuši jer riskirate izvlačenje previše ulja, što može dovesti do toga da koža prekomjerno potakne proizvodnju ulja – komentirala je stručnjakinja za Esquire.

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Instagram