Ovo je najbolje vrijeme kada vaše dijete treba dobiti prvi mobitel

by | 11 studenoga, 2020

Danas su pametni mobiteli postali nužni. Štoviše, osobito mlađe generacije češće komuniciraju putem različitih aplikacija i društvenih mreža nego licem u lice.

Osim toga, u određenoj dobi djeci koja ne posjeduju mobitel postane teže komunicirati s prijateljima.

“Dijete koje nema telefon izostavljeno je iz komunikacijskog toka i najvjerojatnije će na kraju biti izbačeno iz grupe”, smatra Enon Landenberg, koji je osmislio Bosco, aplikaciju koja omogućuje roditeljima da kontroliraju sadržaj koji njihova djeca gledaju na svojim pametnim telefonima.

Dakako, posjedovanje telefona također može vaše dijete izložiti raznim opasnostima, poput cyberbullyinga, odnosno virtualnog zlostavljanja. Također, postoji rizik od razvijanja ovisnosti o pametnom telefonu. Dakle, odluka o tome da svome djetetu kupite telefon nije ona koju biste trebali olako shvatiti.

Liječnik Lim Boon Leng iz Centra za psihološki wellness ističe da pametni telefon vašem djetetu daje pristup “alternativnom svijetu” koji može biti opasan. Zbog toga trebate nadgledati korištenje djetetovog pametnog telefona i interneta te ograničiti pristup sadržaju za odrasle. Zato on predlaže da djetetu dopustite u dobi od 10 godina koristiti mobitel isključivo pod vašim nadzorom. Prema njemu, slobodan pristup mobitelu djetetu trebalo bi odobriti tek kada napuni 15 godina i nakon što pokaže zrelost u ponašanju izvan online svijeta.

Međutim, drugi su se stručnjaci složili da ne postoji “prava” dob u kojoj bi djeci trebalo dopustiti posjedovanje pametnog telefona.

“Stvar je u tome da pripazimo na njihovu razvojnu spremnost”, ističe stručnjakinja za digitalnu pismenost Carol Loi.

Landenberg je dodao: “Istina je da u mlađoj dobi – od 7 do 9 godina – roditelji koriste telefon za komunikaciju sa svojom djecom.”

Kako su sva djeca različita, stručnjaci su naveli čimbenike koje biste trebali uzeti u obzir prije nego što kupite telefon za svoje dijete:

1. Je li telefon želja ili potreba? Za što će vaše dijete koristiti telefon?

Yao savjetuje da razgovarate s djetetom kako biste razumjeli ima li ono praktične razloge za posjedovanje pametnog telefona.

2. Ponaša li se dijete odgovorno prema svojim stvarima?

Najnoviji pametni telefoni na tržištu dosežu poprilično visoke cijene. Ako dijete često gubi svoje stvari, kupnja telefona se u tom slučaju može pokazati skupom pogreškom. Štoviše, bilo koji osobni podatak mogao bi završiti u pogrešnim rukama.

3. Je li vaše dijete dovoljno zrelo?

Pametni telefoni su zapravo samo još jedan način da vaše dijete pristupi Internetu i društvenim mrežama pa su vještine digitalne pismenosti nužne kako bi se osigurala sigurna uporaba. Lim napominje da će se djeca moći kloniti problema samo ako budu mogli razlikovati prave i pogrešne informacije. Oni bi također trebali znati kako se sigurno kretati bespućima interneta, ali i kako se kloniti neukusnih sadržaja poput pornografije.

4. Je li dijete spremno?

Prisiljeni ste ići u korak s najnovijim tehnološkim trendovima kako biste svoje dijete mogli udaljiti od internetskih prijetnji. Landenberg ističe da se zlonamjerne aplikacije za pametne telefone stalno ažuriraju.

“Roditelji bi trebali obratiti pažnju na aplikacije koje dopuštaju anonimnu komunikaciju među ljudima jer mogu dovesti do zlonamjernih aktivnosti”, upozorava.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Tim Gouw on Unsplash