Utječe li rižina voda na jačanje i rast kose te kako je koristiti u njezi?

by | 14 lipnja, 2020

Nekoliko se savjeta za ljepšu i gušću kosu stalno vrti po raznim beauty blogovima i po društvenim mrežama, a jedan od njih je onaj za rižinu vodu. Riječ je o starom japanskom beauty triku (yu-su-ru) koji je veliku popularnost stekao i na Zapadu, ponajprije zato što se ekstrakt riže često dodavao u proizvode za njegu kose, pa su žene počele uviđati koristi riže.

Rižina voda za rast kose

Najraširenija tvrdnja je da rižina voda potiče rast kose, no, nažalost, kako piše Mindbodygreen, to se ne može potkrijepiti dokazima:

“Ni nakon nekoliko desetljeća njezine uporabe nema podataka koji bi svjedočili učinkovitosti rižine vode kod ubrzanja rasta kose”, kaže dermatolog, Joshua Zeichner, slično kao npr. s ricinusovim uljem.

No usprkos tome, rižina voda sigurno ima određena svojstva koja su korisna za zdravlje kose općenito.

“Rižina je voda bogata škrobom. Škrob dodaje snagu, pojačava hidrataciju i minimizira pojavu ispucalih vrhova”, kaže Zeichner.

Škrob je inače njezin glavni sastojak, no smatra se da rižina voda sadrži i neke druge aktivne tvari iz zrna riže koje su dobre za kosu, kao što su antioksidansi, minerali i aminokiseline.

Antioksidansi su ključni za zdravlje kose jer neutraliziraju slobodne radikale koji kosi mogu napraviti veliku štetu, a minerali i aminokiseline pomažu i u jačanju vlasi. Također, rižina je voda bogata i aktivnom tvari inozitol, za koju studije pokazuju da pomaže u popravljanju oštećene kose.

Osim toga, dobra je i za vlasište.

“Rižina voda čini dobro i vlasištu, pojačavajući hidrataciju kože na njemu”, kaže dermatolog, a to je i razlog zašto se ekstrakt riže dodaje u hidratantne kreme. Sa zdravijim vlasištem već iz korijena raste i zdravija kosa.

Kako napraviti rižinu vodu za kosu

“Rižina se voda može redovito koristiti, baš kao što biste koristili i balzam ili regenerator za kosu. Nanesite je na tek opranu kosu i ostavite da odstoji pet do 10 minuta prije ispiranja. Nakon toga možete nanijeti i balzam”, kaže Zeichner.

Trebat će vam: zdjelica ili velika šalica, riža, voda, prazna boca šampona ili staklenka.

U zdjelici pomiješajte jednake dijelove riže i vode sobne temperature i miješajte dok ne dobijete mutnu, mliječnu tekućinu krem boje. Tekućinu ulijte u staklenku ili bocu. Na tek opranu kosu nanesite rižinu vodu, od tjemena do vrhova. Ostavite da odstoji pet do 10 minuta. Isperite i dodajte balzam ili regenerator.

IZVOR: 24SATA.HR