Ovih 5 stvari koje konstantno radimo mogu imati fatalne posljedice za kosu

by | 10 ožujka, 2020

Osim nasljedne ćelavosti (takozvane alopecije) ili hormonalnih poremećaja, također i pogrešna njega i navike stajlinga kose mogu biti uzrok za ispadanje kose. Ako želiš punu, snažnu kosu, trebaš izbjegavati sljedeće pogreške…

Pogrešno pranje kose

Svakodnevno pranje kose spada za mnoge žene u dnevnu jutarnju rutinu. Nažalost, prečestim pranjem se kosa suši te postaje lomljiva. To vrijedi osobito ako koristiš šampone sa silikonima koji „djeluju tako da čiste duboko i protiv ostataka i masnoće“. Osim toga, prečesto pranje kose izbacuje pH vrijednosti vlasišta iz ravnoteže te tako jača ispadanje kose. Zbog toga obavezno trebaš koristiti blagi šampon.

Previše zategnuta kosa

Jako stegnut i napet rep ili pletenica, stisnute gumice za kosu i slično: i „zategnut“ stajling može negativno djelovati na rast kose i vlasište. Naime, kosa se snažno napinje te se tako ekstremno oštećuje korijen kose. Zbog toga treba češće nositi raspuštenu kosu. Dodatni savjet: nakon „napete frizure“ treba navečer izmasirati vlasište – najbolje s revitalizirajućom vodicom za kosu.

Prevelika vrućina sušila i sl.

Naravno da ujutro nemamo vremena posušiti kosu na zraku. Usprkos tome treba pokušati povremeno izbjeći feniranje. Osobito ako vidiš da ti ispada kosa. Peglanje kose i slični tretmani „vrućinom“ također štete kosi – čak i više od sušila jer je kosa izravno izložena vrućini.

Često bojenje kose

Nije neka velika novost da je bojenje kose zapravo izlaganje kose „kemiji“. Većina klasičnih sredstava za bojenje kose sadrže toksične tvari (poput amonijaka) koji štete vlasištu i korijenu kose te mogu pogodovati ispadanju kose. Boeanje prirodnim sredstvima definitivno je bolje za kosu i vlasište…

Previše stresa

Trajni stres ne napada samo tijelo i psihu – nego i kosu! Razlog: u trenucima stresa je razina androgena povišena – a to pogoduje ispadanju kose. Osim toga, u stresnim razdobljima se uglavnom i nezdravo hranimo.

IZVOR: MISS7.24SATA.HR