Ove zanimljivosti o blizancima itekako bi vas mogle iznenaditi

by | 17 siječnja, 2020

Pojedina istraživanja pokazuju da je jedna od 80 trudnoća blizanačka, a roditelji blizanaca slažu se kako je to dvostruka obveza, ali i dvostruka radost. U svakom slučaju, blizanci oduvijek intrigiraju ljude iako su mnoge zanimljivosti o njima još uvijek relativno nepoznate.

U nastavku donosimo neke od njih:

Psi mogu razlikovati identične blizance

Jednojajčani blizanci svojim identičnim izgledom možda zbunjuju druge ljude, ali za pse to nije problem. To je potvrdilo i istraživanje iz 2011. godine koje je objavljeno u časopisu PLOS One, a koje je pokazalo da policijski psi bez problema mogu razlikovati blizance, čak i ako oni žive u istom domaćinstvu i jedu istu hranu. Naravno, u tome im pomaže njihov oštar njuh.

Blizanci imaju veću vjerojatnost da će biti ljevoruki

Podaci pokazuju kako je 10 posto opće populacije ljevoruko, dok je među blizancima taj postotak značajno viši. Naime, njih oko 22 posto piše lijevom rukom.

Postoje “zrcalni” blizanci

Iako je općepoznato da jednojajčani blizanci nevjerojatno nalikuju jedno drugome, postoje i oni koji doslovno izgledaju kao zrcalni odraz. To znači da su neke njihove fizičke osobine jednake, ali suprotno pozicionirane. Recimo, jedno od njih može imati biljeg na lijevoj strani lica, a drugo na desnoj. No, ponekad se događa i da su im organi “zrcalno” raspoređeni. Odnosno, jednome od njih je srce na desnoj, a drugome na lijevoj strani.

Zrcalni blizanci nastaju kad se oplođeno jajašce razdvoji kasnije nego inače.

Najviše blizanaca rođeno je u Nigeriji

Stopa rađanja blizanaca u Zapadnoj Africi oko četiri puta je viša nego u ostalim dijelovima svijeta.

Blizanci koji odrastaju odvojeno svejedno često imaju slične osobnosti, interese i stavove

U studiji iz 1990. godine objavljenoj u časopisu Science istraživači su proučavali više od 100 parova blizanaca koji su odrasli odvojeno. Rezultati su pokazali da, iako nisu odrasli zajedno, i dalje dijele mnoge osobine, temperament i osobne te profesionalne interese.

Blizance možete razlikovati po pupku i otisku prsta

Pupak je zapravo zarastao ožiljak prerezane pupkovine i ovisi samo o tome kako je ona prerezana te je to jedan od mogućih načina razlikovanja jednojajčanih blizanaca. Osim toga, baš kao i svi drugi ljudi, i blizanci imaju jedinstvene otiske prsta.

Visoke žene imaju veće šanse da rode blizance

Među mnogim čimbenicima koji utječu na to hoćete li imati blizance, čini se, ističe se i vaša visina. U studiji iz 2006. objavljenoj u časopisu Journal of Reproductive Medicine, dr. sc. Gary Steinman otkrio je kako žene koje su više od prosjeka imaju veću vjerojatnost da će roditi blizance.

Blizanci mogu imati različite očeve

U životinjskom svijetu ova pojava nije toliko rijetka, dok je kod ljudi taj fenomen moguć, ali nije ispitan. Do njega dolazi kada žena tijekom ovulacije ima seksualne odnose s dva različita muškarca te, ako dva spermija oplode dva jajašca, moguće je da rodi blizance koji imaju različite očeve.

Blizanci razvijaju vlastiti jezik

Pojedina istraživanja pokazala su da čak 40 posto blizanaca, najčešće u dobi od dvije godine, razvija vlastiti jezik razumljiv samo njima.

Mame blizanaca duže žive

Znanstvenici smatraju da su žene koje su prirodnim putem rodile blizance tjelesno snažnije i izdržljivije, lakše se oporavljaju od porođaja i trudnoća te u konačnici i duže žive.

IZVOR: INDEX.HR

Tagovi: