Mali savjeti stručnjaka: Stvari koje profesionalni čistači redovito rade

by | 5 lipnja, 2020

Uvijek slože krevet

Ashlee Edie, stručnjak za čišćenje tvrtke Handy, kaže da spavaće sobe treba pravilno čistiti jednom tjedno, ali da biste ih održali urednima, postoje jednostavni, kratki zadaci koje svakodnevno možete obavljati.

“Ujutro pospremite krevet i odložite pidžamu. Na kraju dana, objesite odjeću ili je stavite u košaru za rublje kako biste spriječili da se nagomilava i da soba izgleda prenatrpana”, savjetuje.

Predlaže i redovito uklanjanje predmeta poput knjiga i čaša s noćnog ormarića. Uredna spavaća soba učinit će da se osjećate sjajno.

Omoguće djeci lako sklanjanje igračaka

Dječje sobe i igraonice mogu brzo postati kaotične i važno je svaki dan spremati igračke kako se ne bi stvarao nered od kojeg će vam biti muka.

“Potaknite svoju djecu da prije spavanja spreme igračke kako ne bi ostavili nered. Najbolji način da to učinite je s košarama u koje ih lako mogu nagurati”, kaže Edie.

Za idealnu organizaciju, kante označite prema vrsti igračaka, kao što su LEGO ili lutke. Ako vaša djeca još ne mogu čitati, dodajte sliku igračke ispod riječi. Škrinje za igračke treba čistiti dezinficijensom najmanje dva puta mjesečno jer mogu biti uzgajalište mikroba.

Stalno čiste metalne površine

Većina domova ima neke uređaje od nehrđajućeg čelika, bilo da se radi u kuhinji, kupaonici ili sobi za rublje. Često se ta područja pošpricaju vodom ili na njima ostaju otisci prstiju i ruku koji čine da površine izgledaju prljavo.

“Da bi uvijek izgledale kao nove, svakodnevno brišem sve svoje nehrđajuće čelične površine i uređaje čistačem na bazi ulja”, kaže Edie.

Iz korištenja obrišu umivaonik

Edie čisti svoj umivaonik u kupaonici svaki put kada ga koristi.

“Čišćenje kupaonskog umivaonika nekoliko puta dnevno može zvučati glupo, ali kad ga počnete brisati nakon svake upotrebe, odmah ćete vidjeti u čemu je razlika. Pasta za zube, šminka i tvrda voda nakupljaju se svakodnevno. Uzmite vlažni papirnati ručnik i obrišite ručke slavine i umivaonik. Ako imate vremena, ogledalo pošpricajte sredstvom za čišćenje stakla kako biste izbrisali otiske prstiju”, savjetuje.

Dezinficiraju često korištene stvari

Čini se pretjerano svakodnevno čistiti daljinski upravljač, ali taj mali komad tehnologije može biti jedan od najzanemarenijih sakupljača klica u kući.

“S toliko ljudi koji rukuju daljinskim upravljačem, nema ograničenja u tome koliko prljavštine može završiti na njemu, od mrvica i ljepljivih prstiju do dlaka i ulja s naše kože”, kaže Edie.

Za čišćenje možete koristiti kap deterdženta za suđe na vlažnoj pamučnoj krpi ili antiseptičkoj maramici.

Planiraju čišćenje

Stručnjakinja za čišćenje kuća Diane Regalbuto, vlasnica tvrtke Betty Likes to Clean u Philadelphiji i Južnom Jerseyu kaže da joj planiranje čišćenja omogućuje da bude puno organiziranija.

“Jedan od primjera je da sam napunila perilicu za suđe prije spavanja, tako da ujutro sve mogu samo izvaditi van. Malo planiranja može vam pomoći da vam se zadaci ne nagomilavaju”, kaže.

Odlažu stvari na njihova mjesta

Svakodnevno stavljajte ključeve na isto mjesto kako ih nikad ne biste izgubili.

“Kaputi se odmah odmah stavljaju na vješalicu itd. Imamo samo jednu ladicu za smeće, sve račune držimo na jednom mjestu i slično tako da nikada ne moramo nešto predugo tražiti, a i sobe su puno urednije”, savjetuje Regalbuto.

Primjećuju sve, od poda do stropa

Paučine i nakupine prašine i dlaka jasan su znak zapuštenog doma, pa napravite brzo vizualno skeniranje kako biste bili sigurni da to nije slučaj kod vas.

“Pregledavanje svake sobe počnite od vrha, pogledajte prema gore ima li paučine, a dolje vidite ima li prašine i dlaka”, kaže Regalbuto.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by Volha Flaxeco on Unsplash