Promjene na kosi koje ukazuju na moguće zdravstvene probleme

by | 8 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Svaka promjena na kosi i vlasištu, od pretjeranog mašćenja, svrbeži ili opadanja može biti bezazlena, ali i upućivati na zdravstvene probleme, kako piše WebMD. Tako je na primjer pojava sijedih najčešće posljedica genetike, pa neki mogu početi sijedjeti već s 18 godina, dok će drugi imati svoju prirodnu boju sve do ’50-ih godina. Ako ste mlađi od 35 godina, a imate više od nekoliko sijedih vlasi dok vaši roditelji u toj dobi nisu bili sijedi, mogući uzrok može biti anemija, poremećaj u funkciji štitnjače ili pak nedostatak vitamina B 12, kako ističu stručnjaci.

Perut i zdravlje
Pojava bijele peruti najčešće upućuje na čestu neuravnoteženost sebuma u vlasištu. Javlja se kao rezultat loše prehrane, kemijskog oštećenja kose ili vanjskih uvjeta. Ipak, žuta i masna perut nije tako bezazlena kao bijela, posebno ako se pojavljuje na rubovima rasta kose. Ako ne nestaje ni nakon tretmana šamponima protiv peruti, moguće je da se radi o seboreičnom dermatitisu, a kod ozbiljnijih stanja zahtijeva liječenje kortikosteroidima ili lijekovima protiv gljivica.

Kosa se prorjeđuje nakon 30. godine
Na svakom se vlasištu nalazi oko 100.000 vlasi, a svaki folikul proizvodi jednu vlas koja raste 1,2 cm u mjesec dana, a nakon što raste od dvije do šest godina, opada. Uskoro je zamjenjuje nova vlas, a u svakom trenutku 85 posto vlasi na tjemenu raste, dok ostatak miruje. U dobi od 30 godina, više od 50 posto žena uočava prve znakove prorjeđivanja kose, pokazuju studije. Uzroci pojačanog ispadanja kose mogu biti hormonalna neuravnoteženost, mehaničko oštećenje uslijed agresivnih tretmana, trudnoća i velik stres.

Opadanje kose u krugovima
Ako kosa ne opada ravnomjerno, nego se pojavljuju kružna i jasno ograničena područja bez vlasi, tada se najčešće radi o alopeciji areati, bolesti čiji je uzrok nepoznat, a autoimunog je podrijetla. Iako nije zarazna ni opasna, alopecija ima psihološke posljedice. Kosa može sama ponovno narasti, a postoje i brojni tretmani kojima se može ubrzati njezin rast.

Muškarci gube kosu s čela, a ženama se ona stanjuje
U 90 posto slučajeva kod muškaraca je za opadanje kose krivo genetsko nasljeđe, a na to više utječu geni s majčine nego s očeve strane. Prorjeđivanje kose započinje na području oko čela i stvaranjem visokih zalistaka, dok se kod žena opadanje kose zapravo svodi na stanjivanje vlasi. Za razliku od muškaraca, žene iznimno rijetko oćelave, a je li kosa duga ili kratka nema nikakvog utjecaja na brzinu kojom će ispadati vlasi, kako objašnjavaju stručnjaci.

Za kosu bez sjaja kriva je prehrana
Kao i za cijeli organizam, uravnotežena prehrana s puno vitamina i minerala važna je za zdravlje i lijep izgled kose. Rigorozne dijete mogu potaknuti opadanje kose i gubitak sjaja, a najvažniji nutrijenti za lijepu kosu su omega-3 kiseline, cink, vitamin A i kompleks vitamina B.

Opadanje kose kao nuspojava lijekova
Brojni lijekovi mogu imati nuspojavu u obliku pojačanog opadanja kose, a najčešće se radi o kontracepcijskim pilulama, lijekovima koji sprječavaju nastanak krvnih ugrušaka, onih za snižavanje kolesterola te hormonalnih dodataka za menopauzu. Antibiotici također mogu utjecati na opadanje kose, no čim prestane uzimanje lijeka, taj učinak prolazi.