Ove make-up proizvode nikako ne biste trebali dijeliti s nekim

by | 26 lipnja, 2020

Puno smijeha, šminkanje i osmišljavanje efektnih stylinga tek su neki od čari pripremanja za noćni izlazak s prijateljicama. Dijeljenje šminke neizostavno je u tom slučaju. No, koliko je takav naoko bezazlen čin, zapravo štetan?

Bakterije mogu živjeti na vašim kozmetičkim proizvodima, a dijeljenje proizvoda ili pribora za šminkanje može izazvati infekcije. Ako želite podijeliti svoju kozmetiku, prvo trebate poduzeti mjere opreza.

Herpes s usana i bakterijske infekcije iz proizvoda za šminkanje očiju, glavni su rizici kada koristite tuđu šminku ili je dijelite s nekim, piše Hello Giggles. 

Također, ne znate točno koliko dugo je vaša prijateljica koristila određene proizvode, a upotrebom šminke s istekom roka možete se otvoriti virusima poput konjuktivitisa, dermatitisa i oftalmičkih infekcija. Također može potencijalno uzrokovati i iritaciju na koži.

Ne želite dijeliti stvari koje vam idu na lice, osim ako ih nije moguće pravilno očistiti i temeljito sterilizirati.

Dijeljenje je dio ljudske prirode. Posuđujemo odjeću, tražimo gutljaje napitaka, isprobavamo hranu i dijelimo balzam za usne bez da dvaput razmišljanja.

Neki se proizvodi mogu dijeliti prstima, posebno oni koji izlaze iz epruveta i mogu se raspodijeliti na čistu četkicu. Međutim, ruževe, četkice za šminku i šminku za oči nikada ne treba dijeliti ako nemate odgovarajuće alate za čišćenje.

Također biste trebali izbjegavati pozajmljivati ​​sve što dolazi u ambalaži u koju morate uroniti prst, poput određenih balzama jer proizvod može zadržati bakterije koje su prenesene iz ruke.

Najgori proizvodi za šminkanje koje možete podijeliti su maskara i eyeliner. Svaki put kad izvadite štapić i gurnete ga u tubicu, gurnete zrak u bazu i nahranite aerobne bakterije koje mogu preživjeti u prostoru s kisikom.

Ako ste nedavno dijelili šminku ili znate da ćete i dalje koristiti sjajilo za usne vaše prijateljice, ne brinite previše. Imajte na umu da proizvodi imaju konzervanse i sprečavaju rast mikroorganizama u proizvodu.

Svaki proizvod koji sadrži vodu, čak i prirodni ili „čisti“ kozmetički proizvod, treba konzervans koji bi trebao spriječiti nakupljanje bakterija.

Posljedice upotrebe tuđe šminke nisu teške, ali u većini slučajeva jednostavno nije vrijedno rizika. Ako volite nešto što vaša prijateljica koristi, a sa sobom nemate sredstva za čišćenje i sprej, bolje je pričekati da isprobate u trgovini, gdje šminker ili drugi obučeni stručnjak mogu osigurati da se proizvod pravilno očisti i tek onda nanese.

Uživajte, prije svega, u druženju i budite odgovorni prema svom i tuđem zdravlju.

IZVOR: NOVILIST.HR

Foto: Gabrielle Henderson / Unsplash