Ovaj cvijet nova je zamjena za retinol koju ćete početi viđati sve češće

Bio-retinoidi novi su hit u svijetu skincarea

by | 29 ožujka, 2022

Retinol je jedan od najpopularnijih sastojaka danas na tržištu i potražnja za njim svakim je danom sve veća.

Osim što potiče produkciju kolagena te učinkovito djeluje na linije i bore, retinol je sastojak koji pomaže i kod akni, no istovremeno, može izazvati iritacije, crvenilo, perutanje kože i visoku osjetljivost na sunce ako ga ne koristite uz zaštitni faktor i vrlo dozirano kako bi trebalo. Baš zbog toga, u posljednjih se nekoliko godina sve više radi na otkrivanju bio-retinola koji neće imati takve posljedice. Trenutačno, jedan od takvih je cvijet dlakavi dvozub (biden pilosa) koji neće imati potencijalne posljedice kao retinol, ali će dati svjež izgled koži.

Što je zapravo dlakavi dvozub (biden pilosa)?

Riječ je o travki/cvijetu koja je počela rasti u Južnoj Americi, no čini se da se proširila po cijelom svijetu i potpuno je divlja te joj još uvijek ne prijeti “istrebljenje”. Iako se tradicionalno koristi u čajevima i biljnim lijekovima, ova se biljka pokazala korisnom zahvaljujući svojim protuupalnim, antioksiditativnim i antimikrobnim svojstvima. Mnogi brendovi koriste je za poboljšanje teksture kože, učvršćivanje i tretiranje finih linija i bora, zbog čega je se smatra bio-retinolom. Ovakvi prirodni sastojci, uz kombinaciju tehnologije, postaju budućnost skincarea, zbog čega se neizmjerno veselimo.

Koji su njegovi benefiti?

Glavni sastojak zbog kojeg se naziva bio-retinolom jest fitanska kiselina koja, prema istraživanjima, aktivira receptore retinoida u koži, zbog čega potiče produkciju elastina i kolagena, koji daju strukturu i čvrstoću koži. No ova biljka ne izaziva iritacije na koži, što je glavna razlika kad je usporedba s retinolom u pitanjima, što može biti presudno kod osjetljivih tipova kože koji retinol ili moraju potpuno izbjegavati ili se dobro educirati koji bi im mogao biti dobar. Također, dlakavi dvozub neće vašu kožu učiniti osjetljivijom na sunce, što je u slučaju retinola jedna od glavnih briga.

Osim što će poboljšati produkciju elastina i kolagena, za ovu se biljku vjeruje da poboljšava hiperpigmentaciju, kontrolira lučenje sebuma i daje efekt zaglađivanja, no imajte na umu da se istraživanja o ovoj biljci još uvijek provode i iako je izrazito slična djelovanju retinola na koži, još uvijek nije toliko zastupljena, ni istražena.

Foto: primipil via Getty Images